România, la coada Europei, dar măcar... în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Banca Mondială și jumătatea plină a paharului

România, la coada Europei, dar măcar... în Europa

Economie 06 Noiembrie 2016 / 15:17 671 accesări

BM vrea să ne facă să plătim de bunăvoie și nesiliți de nimeni taxele către Fisc

BM vrea să ne facă să plătim de bunăvoie și nesiliți de nimeni taxele către Fisc

Vicepreședintele Băncii Mondiale, Cyril Mueller: „Dacă eu îmi plătesc taxele, dar văd că vecinul nu face asta, ce încredere să mai am în Guvern?“

Vicepreședintele Băncii Mondiale, Cyril Mueller: „Dacă eu îmi plătesc taxele, dar văd că vecinul nu face asta, ce încredere să mai am în Guvern?“

E DE BINE România a progresat mult în ultimii 25 de ani, însă trebuie să continue eforturile, în special în ceea ce privește infrastructura, educația și incluziunea socială, pentru a ajunge în categoria țărilor cu venituri ridicate, potrivit vicepreședintelui Băncii Mondiale (BM) pentru Europa și Asia Centrală, Cyril Mueller - „Ultimul sfert de veac ne-a învățat că în România pot avea loc evoluții importante. Dacă în 1991 cineva ar fi spus că, în 2016, România va fi membră a Uniunii Europene de nouă ani deja, nimeni nu ar fi crezut“. Astăzi, întrebarea este - ce urmează? Pentru Mueller, linia de finish pentru România ar trebui să fie o societate prosperă - „Ce-i de făcut? În primul rând, trebuie să continue dezvoltarea infrastructurii, pentru că țara este frumoasă, cu regiuni diverse, cu orașe mari înconjurate de sate; o geografie interesantă. Este necesar ca activitățile economice să fie bine distribuite la nivel teritorial. Al doilea domeniu în care trebuie să se acționeze este educația. S-au făcut progrese semnificative, dar, comparativ cu unele dintre economiile avansate, rezultatele sunt încă slabe. În Uniunea Europeană, România este printre ultimele trei țări din acest punct de vedere, deși avantajul ei principal este capitalul uman“. A treia provocare este cea a incluziunii - „Este vorba în special despre direcționarea asistenței sociale către cei care au mai mare nevoie de ea. Ultimul element pe care aș vrea să îl menționez se referă la întărirea instituțiilor statului. România trebuie să continue să îmbunătățească serviciile guvernamentale, transparența, structura cheltuielilor, situația întreprinderilor de stat, justiția etc.“.

FISCALITATEA, TOT ÎNAINTE

BM lucrează acum și cu ANAF, la proiectul de modernizare a Fiscului românesc. „Orice sistem de taxare trebuie să ofere încredere cetățenilor și companiilor, astfel încât, în final, ei să vrea să plătească taxele, pentru că știu că toată lumea contribuie în același fel, și, pe de altă parte, înțeleg și ce servicii primesc în schimb. Colectarea efectivă este foarte importantă. Dacă văd că eu plătesc taxele, dar cineva de lângă mine nu face asta, încrederea pe care o am în Guvern este subminată“, potrivit oficialului BM. Nu în ultimul rând, el s-a referit la creșterea economică a României, cea mai mare (pe procente) din UE, în 2016 - „Nu este nimic greșit în a avea un avans bazat pe consum. Întreabă țări care stagnează în prezent dacă ar vrea să crească cu 5% pe bază de consum... Ar face-o imediat. Dar România trebuie să găsească o modalitate de a crește pe ingrediente diferite (investiții, inovare, export)“.

Taguri articol


12