România, lovită de unda de şoc americană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, lovită de unda de şoc americană

Economie 01 Octombrie 2008 / 00:00 729 accesări

Recesiunea care bate la uşa Statelor Unite se resimte din plin în toată lumea. Bursele europene au avut ieri evoluţii mixte, cu scăderi şi creşteri succesive, iar Bursa de la Moscova a fost suspendată. Valutele emergente s-au depreciat în raport cu euro. Leul şi Bursa Bucureşti rămîn în cădere liberă! Moneda naţională a pierdut zece bani în ultima săptămînă, în faţa euro, atingînd cel mai ridicat curs din ultimele şase luni. Credite, importuri şi case mai scumpe, putere de cumpărare diminuată - asta îi aşteaptă pe români în viitorul apropiat.

Panică la Burse

Acum se recunoaşte făţiş că efectele crizei internaţionale se resimt şi în România. Leul este în cădere liberă, iar indicele general al Bursei de la Bucureşti a afişat pierderi de 5,35% la deschiderea şedinţei de ieri, ulterior de 6,72% sub referinţă (reprezentînd minimul ultimilor trei ani şi două luni), dar a recuperat timid din pierdere la amiază, cu oprire de 3,84% din scădere şi a închis mai optimist, cu un declin de 2,74%. Iată că se prelungeşte coşmarul pieţei româneşti de capital, dar şi al celor internaţionale, din cauza respingerii planului de salvare a băncilor americane care ar fi costat bugetul SUA 700 de miliarde de dolari. Aceşti bani de la stat ar fi urmat să cumpere active, datorii şi produse neperformante acumulate de companiile care au provocat falimentul unor bănci simbolice de pe Wall Street şi ar fi fost alocaţi pentru intervenţii istorice de salvare a altor instituţii din SUA şi Europa. Congresmenii americani au respins legea privind stabilizarea economică de urgenţă din 2008, care prevedea măsuri de intervenţie a statului în sectorul privat, un demers fără precedent în istoria americană. Comisarul european pentru comerţ, Peter Mandelson, consideră iresponsabil votul congresmenilor americani cu privire la planul financiar şi speră ca „politicienii şi parlamentarii europeni să nu se molipsească de aceeaşi pierdere a raţiunii”. Mai mult, Comisia Europeană cere Statelor Unite să-şi asume responsabilitatea pentru soluţionarea crizei din sectorul de creditare mondial, prin adoptarea unui plan de susţinere a pieţelor financiare. Principalii indici ai Bursei de la New York au înregistrat, luni, scăderi istorice de 7%-9,1% din cauza intensificării temerilor investitorilor în legătură cu situaţia economică. Panica s-a transformat în teroare pe Wall Street. La închiderea de marţi a şedinţei bursiere din piaţa românească, marile pieţe europene de capital aveau o evoluţie mixtă, indicii pieţelor din Paris şi Germania fiind în scădere uşoară, cu 0,55%, respectiv 1,19%, în timp ce bursa de la Londra era în creştere cu numai 0,48%. Nu poate fi omis nici faptul că Bursa de la Moscova şi-a suspendat ieri tranzacţiile, decizie luată pentru a doua oară în această lună din cauza panicii investitorilor. Analiştii internaţionali spun că SUA se îndreaptă fără îndoială spre cea mai puternică recesiune din ultima jumătate de secol, iar următoarele şase luni sînt critice.

Haosul nu ocoleşte nici pieţele valutare!

Valutele economiilor emergente au înregistrat, ieri, deprecieri medii de 0,56% în raport cu euro. Zlotul polonez a scăzut cu 0,9%, la 3,41 zloţi/euro, în timp ce coroana cehă a pierdut 1% faţă de finele zilei precedente, plasîndu-se la 24,79 coroane/euro la ora 7:19 GMT. Forintul ungar a înregistrat un declin de 0,2%, la 234,04 forinţi/euro, iar dinarul sîrbesc şi kuna croată au scăzut cu 0,13%, respectiv 0,06%. Dealerii spun că investitorii sînt destul de sceptici în privinţa întregii regiuni, motiv pentru care cumpără foarte multă valută. Astfel, în doar o săptămînă, euro s-a scumpit cu 10 bani pe cursul românesc, iar marţi dimineaţă, moneda europeană s-a vîndut cu 3,75 lei, cel mai ridicat curs din ultimele şase luni. Dolarul este şi el mai scump cu 10 bani decît săptămîna trecută, ieri deschizînd şedinţa de tranzacţionare la cel mai ridicat nivel din acest an - 2,60 lei. Cursul valutar calculat şi afişat de BNR, marţi, a fost de 3,7336 lei pentru un euro. Minimul zilei pe cursul de schimb a fost de 3,7320 -3,7330 lei/euro, iar maximul atins a fost de 3,7580 lei/euro. Paritatea între moneda naţională şi cea europeană a revenit la 3,7550 lei/euro la închiderea pieţei. Băncile comerciale au afişat marţi dobînzi de 13-15% pentru depozitele la o zi şi de 13,5-15,5% pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămînă.

Scumpirea euro afectează viaţa românilor

În aceste condiţii, românii care au credite în euro sînt afectaţi de scumpirea monedei. Ratele în moneda unică europeană cresc în medie cu 10 euro, facturile la telefonul mobil cresc şi ele, iar cei care primesc salarii în lei, adică cei mai mulţi dintre români, au de pierdut. Mai mult, specialiştii în domeniu avertizează: creditele vor fi din ce în ce mai scumpe deoarece leul va continua să piardă teren. Şi importatorii sînt afectaţi de scumpirea monedei europene. Aceştia vor fi obligaţi să aducă în ţară produse mai scumpe şi nu sînt siguri că le vor putea vinde pe toate. De asemenea, românii care vor să-şi cumpere o casă trebuie să-şi refacă toate calculele. De exemplu, pentru un apartament care costă 100.000 de euro, săptămîna trecută trebuia achitată suma de 362.000 de lei. Acum însă, acelaşi apartament costă cu 13.000 de lei mai mult. Singurii români care au de cîştigat de pe urma deprecierii leului sînt dezvoltatorii imobiliari şi salariaţii plătiţi în euro şi nu în lei.



12