România lui 2010, cu 40% mai scumpă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România lui 2010, cu 40% mai scumpă

Eveniment 24 Noiembrie 2009 / 00:00 995 accesări

Cele mai negre previziuni în ceea ce priveşte scumpirea alimentelor devin realitate, ca şi teoriile potrivit cărora mâncarea de pe mesele românilor va proveni, într-o proporţie covârşitoare, din import. De la începutul anului viitor, anularea subvenţiilor pentru carnea de porc şi pasăre, pentru ouă, pentru motorină, majorarea accizelor şi deprecierea leului vor majora preţurile la carne, mezeluri, lactate şi alte alimente, marja de creştere putând ajunge şi până la 40%. Concret, din 2010, fermierii nu vor mai primi subvenţii pentru carnea de porc şi pasăre şi pentru ouă, iar Ministerul Agriculturii taie şi subvenţia pentru motorină. „De mai bine de trei luni, nimeni de la Ministerul Agriculturii nu mai acceptă nici un fel de întâlniri cu operatorii din industria alimentară. Tăierea subvenţiilor, creşterea accizelor şi devalorizarea leului vor duce la explozia preţurilor alimentelor. Îmi este greu să cred că alimentele se vor scumpi numai cu 20%, după începutul anului. Aceste scumpiri de cel puţin 20% înseamnă faliment pentru operatori. Românii vor mânca alimente importate pentru că sunt mai ieftine. Creşterea accizelor va scumpi unele produse şi cu 30-40%”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. Amintim că cei mai mulţi dintre producătorii de carne de porc şi pasăre îşi vor tăia animalele pentru a încasa subvenţiile acordate până la sfârşitul acestui an. \"Crescătorii de porci primesc o subvenţie de 100 de lei pentru fiecare animal tăiat, în funcţie de calitatea cărnii. Subvenţiile sunt foarte mici, nici 19% din preţul unui porc tăiat. Preţul unui kilogram de carcasă de porc este de circa 7 lei. Un porc tăiat, la o greutate de circa 80 de kilograme, costă în medie 560 de lei. Subvenţiile pentru carnea de porc vin foarte târziu\", a adăugat vicepreşedintele operatorului din industria alimentară Angst, Ştefan Pădure. În contextul aşteptatelor ieftiniri ale preţului la carne, în prag de sărbători, fermierii vor încerca să-şi scoată pierderile generate de tăierea animalelor, anunţând că, faţă de anul trecut, kilogramul de carne va fi mai scump. De asemenea, carnea de pui se va scumpi cu peste 20%, fermierii urmând să majoreze preţurile pentru a compensa anularea subvenţiilor, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România, adăugând că, din datele Uniunii, 25% din carnea de pui de pe piaţă, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.

În ceea ce priveşte scumpirea celorlalte categorii de produse/servicii din alte domenii, accizele vor fi calculate la un curs de schimb al euro de 4,268 de lei, cu 14,2% mai mult decât în 2009. Astfel, carburanţii se vor scumpi cu 7%, ceea ce atrage după sine scumpiri pe toată linia. Preţurile ţigărilor vor „arde” românii la buzunar cu 11% mai mult de la 1 ianuarie 2010, iar factura la electricitate se va majora la 0,5 euro pe MWh.

Aceste scumpiri au loc pe fondul disperării celor peste 1.000.000 de şomeri români, a zecilor de mii de viitori disponibilizaţi şi a unei crize economice profunde, aparent insurmontabile. No comment!



12