România, model de succes în Sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Portalul Dosarului Electronic

România, model de succes în Sănătate

Sănătate 15 Mai 2014 / 00:00 815 accesări

Dacă, până acum, orice informatizare din sistemul de sănătate românesc era aspru criticată şi de medici, şi de pacienţi, dar şi de alţi prestatori de servicii medicale, acum, odată cu punerea la punct a Dosarului Electronic de Sănătate (DES), lucrurile se schimbă radical. Suntem chiar model pentru aproape o lume întreagă. Dr. Marius Filip, reprezentant onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prezent ieri la Constanţa, la prezentarea Proiectului “Sistem informatic integrat pentru DES”, de care este răspunzător, a declarat că România este a treia ţară pe plan mondial care are acest dosar, la nivel naţional, deplin funcţional. „În premieră mondială, el poate fi accesat de oriunde din lume, prin elementul său de vizualizare prin portal accesibil pe net. Niciun soft actual din alte ţări nu poate fi vizualizat prin portal. La noi a fost posibil acest lucru pentru că am găsit alternativa de accesare cu matricea de securitate, care e o posibilitate de portabilitate a pacientului oriunde în Europa, dar şi în lume”, a declarat reprezentantul onorific al CNAS.

ACCES LA DOSAR Accesul la Portalul DES se va face oricând şi de oriunde din lume, fie de la orice calculator cuplat la internet, fie de pe smartphone. Se accesează portalul casei - www.des-cnas.ro, selectând butonul „Accesaţi DES” şi urmând instrucţiunile pentru pacienţi afişate pe pagină. „Pacientul introduce codul de pe matricea de securitate şi parola (obţinute de la medic) şi, dacă este la un consult oriunde în lume, întoarce ecranul către medic, iar dacă accesul se face de pe Google Chrome, traducerea se face automat în limba care se doreşte”, a explicat dr. Filip.

TOATĂ POPULAŢIA ROMÂNIEI Dosarul este funcţional din 20 aprilie. De atunci, datele au început să fie introduse progresiv, pentru că volumul este relativ mare, fiind vorba despre toată populaţia României, asiguraţi sau neasiguraţi. Constituirea dosarului se face progresiv şi pentru a se verifica dacă sistemul se poate încărca la limita dorită. „Sunt peste 500.000 de dosare deja introduse, sunt 3.500 de medici implicaţi, peste 50 de spitale care deja şi-au primit upgradările de stoc şi varsă date în sistem, date care sunt relativ limitate, diagnostic, reţetă şi atenţionări legate de urgenţă”, a explicat oficialul CNAS.

METODĂ DE INTIMIDARE Ajutorul este multiplu pentru pacient, spun experţii CNAS. E prima oară când el are acces la date medicale personale. „În al doilea rând, pacientul va vizualiza serviciile care-i sunt înscrise sau raportate, mai bine zis, ca fiind efectuate direct din dosar, lucru care s-ar putea să creeze surprize. S-ar putea să vadă servicii de care el n-a beneficiat. Atunci va sesiza sistemul, iar sistemul îşi va lua măsurile. Lucrul acesta a fost făcut ca metodă de intimidare pentru cei care se gândeau la fraude”, a declarat dr. Marius Filip. Atunci când pacientul ajunge la medic, nu este obligatoriu să aibă asupra sa şi cardul de sănătate, deşi evident că accesul la datele sale medicale se face mult mai facil cu cardul, a explicat dr. Filip. „Există alternativa matricei de securitate, tocmai pentru a securiza datele din dosar. Este ca la cutia de valori la bancă: atât timp cât am cheile de acces, cardul, matricea şi semnătura electronică a medicului, pot accesa dosarul. Fără ele nu pot accesa dosarul. Codul de la matrice se generează automat, prin matrice. Matricea se poate genera, cel puţin pentru prima dată, de către medic (fie de familie, fie specialist), iar odată schimbată parola, şi pacientul îşi poate printa acasă o matrice”, a spus oficialul CNAS.

ŞI LA CONSTANŢA, POTRIVIT PREŞEDINTELUI CASEI JUDEŢENE DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE, JR. DRAGOŞ POTELEANU, 50 DE MEDICI DE FAMILIE S-AU ÎNSCRIS ÎN PRIMA PARTE A PROIECTULUI. „ÎN PREZENT AŞTEPTĂM ŞI NOI REZULTATELE”, A SPUS JR. POTELEANU.

Deocamdată, unii medici sunt sceptici în ceea ce priveşte implementarea DES. „Părerile sunt împărţite. Lumea medicală, până nu înţelege profund un element, nu are încredere. Atunci când lumea medicală va înţelege, va reacţiona, sunt convins, pozitiv. Utilizarea DES este obligatorie. E adevărat că deocamdată se introduc elemente succinte”, a explicat dr. Filip. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Laura Condur, a declarat că şi DES, dar şi cardul de sănătate sunt instrumente de care sistemul are nevoie. „Va fi foarte util pentru activitatea medicală zilnică, şi pentru medicul de familie, dar în special pentru cei din urgenţă”, a spus dr. Condur.

Valoarea proiectului

Valoarea proiectului este de 83.343.767,80 de lei, din care contribuţia UE reprezintă 68.025.183,28 lei, iar contribuţia Guvernului României - 15.318.584,52 lei, data de finalizare fiind 24 mai 2014. Proiectul „Sistem informatic integrat pentru DES” este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară III „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, Domeniul Major de Intervenţie 2 „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice”, Operaţiunea 4 „Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” - proiecte la nivel central.

DES, pentru pacienţi şi medici

DES este util atât medicului, pentru o informare cât mai exhaustivă, cât şi pacientului, pentru a-şi urmări activ serviciile medicale efectuate, rezultatele şi recomandările primite. Prin proiect se doreşte trecerea la forma electronică a dosarului de sănătate al pacientului, prin intermediul căreia cetăţenii vor beneficia de un nivel mai ridicat al calităţii serviciilor medicale. Implementarea DES reprezintă un pas important înainte în alinierea cu tendinţele existente în momentul de faţă în UE.

Taguri articol


12