România nocturnă: taxele cresc și scad doar peste noapte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lipsă totală de predictibilitate

România nocturnă: taxele cresc și scad doar peste noapte

Economie 28 Octombrie 2015 / 16:08 722 accesări

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru: „La fel cum se decide în două-trei zile să mai scadă niște taxe, la fel se și pot majora birurile, în viitor, când va fi presiune pe buget“

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru: „La fel cum se decide în două-trei zile să mai scadă niște taxe, la fel se și pot majora birurile, în viitor, când va fi presiune pe buget“

România vrea deficit mai mare, ca să facă investiții iluzorii, iar asta ne afectează credibilitatea, avertizează BNR

România vrea deficit mai mare, ca să facă investiții iluzorii, iar asta ne afectează credibilitatea, avertizează BNR

INEFICIENȚĂ Statul român nu reușește să facă investiții publice din resursele disponibile, în special din fondurile europene, dar insistă și aproape reușește să-și uzeze credibilitatea prin discuțiile interminabile despre investițiile publice iluzorii din bani împrumutați, care adâncesc deficitul bugetar, avertizează viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Bogdan Olteanu - „Poate ar fi util un pas înapoi, dinspre dezbaterea ideologică către simpla bună guvernare. Hai să ne facem treaba cu resursele pe care le avem și apoi să trecem mai departe, la alte alegeri“. Comentariul oficialului BNR vine în contextul în care, la începutul săptămânii, secretarul de stat din Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, Alexandru Năstase, i-a cerut (voalat) șefului reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, să accepte un deficit mai mare în cazul României, pentru ca Guvernul să realizeze mai multe investiții în infrastructură. În replică, Filote a dat un răspuns clar negativ, punctând că CE nu va accepta creșterea deficitului la 3%, chiar dacă el ar acoperi investiții mai mari în infrastructură, „întrucât România trebuie să folosească la maxim resursele pe care le are la dispoziție“. Ce-i drept, autoritățile sunt talentate într-ale irositului banului public. Luați exemplul Băncii de Dezvoltare, un proiect cu care se laudă acum Ministerul Finanțelor. „Nu există nicio justificare economică pentru Banca (de stat) de Dezvoltare. Statul deține încă două astfel de bănci - Exim și CEC. Ce nu fac ele și o să facă noua instituție? Sunt resurse economice irosite pe proiecte tâmpite. Nu e nici primul și nu o să fie nici ultimul. Nu mă aștept ca opoziția să comenteze, deoarece unde-i o bancă este și-un consiliu de administrație. Ar putea BNR să explice de ce nu este nevoie de această bancă și de ce e chiar contraproductivă, dar este banca centrală independentă politic sau nu?“, se întreabă analistul Florin Cîțu.

AVERTISMENTE PESTE AVERTISMENTE Și Consiliul Fiscal dă câteva avertismente Guvernului, notând că „impredictibilitatea măsurilor fiscale şi impactul lor asupra investitorilor sunt mult mai nocive decât nivelul în sine al taxelor, întrucât impozitele ar putea creşte la fel de uşor cum au fost reduse, când va fi presiune pe buget“. „Evident că mediul de afaceri primeşte cu bucurie faptul că mai scad nişte taxe, mai rapid decât se anunţa iniţial. Întrebarea care se pune e următoarea, însă: dacă scad aşa de repede, în două-trei zile, poate că în viitor vor crește la fel de ușor? (și să ne amintim că, în 2010, TVA a crescut la 24% peste noapte)“, spune președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. Și el critică lipsa infrastructurii - „Este o problemă majoră! Poţi să ai taxe mici, dar dacă mediul de afaceri nu le consideră predictibile, nu o să ai investiţii serioase pe termen lung“.

Citește și:

Oracolul stricat al BNR ne bagă la apă

Nu există scurtături spre zona euro



12