Salarizarea în sistemul bugetar încinge spiritele între sindicalişti. Nemulţumiţi de faptul că discuţiile cu Executivul pe marginea salarizării se derulează oricum foarte greu, liderii marilor confederaţii sindicale au taxat prompt declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. În cadrul unei emisiuni la Radio România Actualităţi, şeful statului a declarat că nu va reacţiona negativ dacă Executivul va ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să se îngheţe salariile şi pensiile. “Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ar ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să îngheţe toate salariile şi pensiile, să vedem ce se întîmplă în economie”, a declarat Băsescu. Acesta a menţionat că o capcană legată de întocmirea proiectului bugetului pe 2009 este încercarea Guvernului de a îndeplini în acest moment promisiunile electorale, în condiţiile în care acestea au fost asumate pentru patru ani. “Ideea că trebuie să le acoperim acum, cînd sîntem constrînşi de o stare de criză economică, nu poate duce decît la colaps”, a afirmat Băsescu. În replică, liderul CNSLR - Frăţia, Marius Petcu, a declarat că mesajul preşedintelui este doar un simplu test. “Nu pot să cred că preşedintele Băsescu lansează ideea îngheţării salariilor în anul în care vrea să fie reales. De ochii lumii, ne-au arătat cum vor face ei reduceri în ceea ce priveşte cheltuielile la nivelul administraţiei centrale, dar grosul celor care susţin economia românească, salariaţii, vor trebui să suporte această formă de sacrificiu, inacceptabil din punctul nostru de vedere în condiţiile în care s-a discutat pe toate domeniile de activitate de creşteri de salarii”, a declarat Petcu. Preşedintele CNSLR - Frăţia susţine că sindicatele au ţinut cont de criza financiară şi au renunţat la pretenţiile salariale pentru menţinerea slujbelor, însă o “îngheţare” a remuneraţiilor este inacceptabilă. “Mi se pare o măsură de forţă, un pumn în gură băgat sindicatelor şi cred că salariaţii nu vor accepta o astfel de atitudine. Noi, cei care oricum am suspendat nişte acţiuni de protest în toamna anului trecut, vorbesc de cei din sănătate, funcţionarii publici, în aşteptarea noului Guvern, care pînă la urmă va respecta angajamentele precedentului Guvern, cu siguranţă vom redeschide conflictele de muncă”, a precizat Petcu.
“Băsescu face afirmaţii contradictorii”
Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei Cartel “Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că o “îngheţare” a salariilor în acest moment este imposibilă, pentru că ar duce la acutizarea crizei şi implicit la scăderea consumului intern. “Preşedintele Băsescu face afirmaţii contradictorii. Este imposibilă măsura de îngheţare a salariilor, pentru că va duce la o cădere bruscă a puterii de cumpărare, pe fondul creşterii preţurilor şi, implicit, la acutizarea crizei, deoarece va scădea consumul intern”, a afirmat Hossu. Acesta crede că măsurile anti-criză trebuie să aibă un echilibru între mijloacele de protecţie a lucrătorilor şi măsurile alocate întreprinderilor, prin care să ajute angajatorii cu condiţia ca aceştia să păstreze numărul locurilor de muncă. “Evident că nu va fi o pondere egală, 50-50, dar ceea ce am sugerat este ca această pondere trebuie să fie cel puţin 30-70, adică 30 pentru lucrători, 70 pentru întreprinderi”, a precizat Hossu. Mai puţin supăraţi pe Băsescu decît colegii lor de “luptă sindicală”, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) susţin că pe parcursul discuţiilor cu Executivul nu s-a discutat despre o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, ci despre o creştere a fondului de salarii cu aproximativ 5%. “Nu am discutat nicio secundă despre îngheţarea salariilor. Nu ştiu de ce, dar în ultima perioadă de timp ni se aruncă, din cînd în cînd, pe masă nişte subiecte, în timp ce alţii poartă discuţiile serioase despre cum va arăta bugetul şi ce decizii vor fi luate în altă parte, iar noi stăm şi dezbatem nişte mesaje care ni se transmit”, a a declarat liderul BNS, Dumitru Costin. În ceea ce priveşte pensiile, Costin a spus că sindicatele au insistat pe menţinerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, cu condiţia ca aceste creşteri să fie alocate în etape. “Ţinta noastră o reprezintă pensiile mici”, a mai precizat Costin.
„Sanitas”, în discuţii cu MS
Reprezentanţii Federaţiei “Sanitas” se întîlnesc astăzi cu ministrul Ion Bazac, pentru a discuta despre acordul Ministerului Sănătăţii (MS) cu organizaţia sindicală şi posibila îngheţare a salariilor, urmînd ca, în funcţie de rezultatul întrevederii să stabilescă şi calendarul acţiunilor de protest. “Eu trebuie să le spun oamenilor dacă ministrul Bazac respectă protocolul semnat de “Sanitas” cu fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Vreau să văd opinia ministrului în contextul afirmaţiilor preşedintelui Băsescu privind îngheţarea salariilor”, a declarat Marius Petcu, preşedintele federaţiei sindicale. În urmă cu aproape trei săptămîni, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a promis, în cadrul unei întîlniri cu preşedintele „Sanitas”, că va încerca să respecte, după aprobarea Legii bugetului, toate acordurile pe care ministerul le are cu federaţia.
Aurel Cornea: „Nu pot să cred că s-a referit la învăţămînt…”
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), Aurel Cornea, apreciază că preşedintele Băsescu nu s-a referit la cadrele didactice cînd a spus că nu va reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să se îngheţe salariile şi pensiile. „Nu pot să cred că s-a referit la învăţămînt, pentru că înainte cu mai puţin de 24 de ore a spus că salariile angajaţilor din Educaţie trebuie să crească într-o singură tranşă, aşa cum prevede legea”, a declarat, ieri, Cornea. “Eu sînt într-o situaţie dificilă (...) Acum mi-ar fi foarte greu să explic (...) Eu voi rămîne un partizan al soluţiei că profesorii trebuie să-şi primească salariile mărite”, declara Băsescu luni seară.
Funcţionarii publici ameninţă cu proteste
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) ameninţă cu un miting de amploare în a doua jumătate a lunii februarie la Guvern şi declanşarea conflictului de muncă, cerînd majorări salariale de 50%, protecţia celor din instituţiile de control şi stabilitate în funcţia publică. Biroul Executiv al SNFP a hotărît, în şedinţa de luni, organizarea unui amplu miting de protest în a doua jumătate a lunii februarie, în faţa Guvernului României, declanşarea conflictului de muncă conform Legii 168/1999. De asemenea, departamentul juridic al SNFP va asigura consultanţă juridică funcţionarilor publici, membrilor sau nemembrilor de sindicat, afectaţi de deciziile guvernamentale şi va continua să acţioneze în instanţă angajatorii din administraţia publică pentru neacordarea drepturilor trecute în lege. “SNFP nu renunţă la creşterea salarială a funcţionarilor publici cu 50%, protecţia funcţionarilor publici din instituţiile de control, stabilitate în funcţia publică”, au declarat reprezentanţi ai SNFP. “Solicităm Guvernului Emil Boc să ia act de hotărîrile judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care funcţionarilor publici li se recunosc drepturile în instanţă, mai precis suplimentul postului - 25% şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare - 25% şi să prevadă în bugetul anului 2009 sumele aferente acordării acestor drepturi”, subliniază sindicaliştii.
„Îngheţarea pensiilor ar însemna o catastrofă pentru noi”
Speriaţi de posibila “îngheţare” a veniturilor în acest an, pensionarii consideră că acest lucru echivalează cu o o catastrofă pentru persoanele vîrstnice. “Majorarea punctului de pensie la 45 % din salariul mediu pe economie este singura modalitate prin care pensionarii ar putea să ţină cît de cît pasul cu creşterea aberantă a preţurilor. În clasificarea straturilor societăţii, sub aspectul financiar, pensionarii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă şi o astfel de măsură ar fi catastrofală”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Persoanelor Vîrstnice, Miron Niculescu.