„România nu acceptă să fie suspectul de serviciu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atac fără precedent Industria de carne autohtonă, “la zid”

„România nu acceptă să fie suspectul de serviciu”

Eveniment 12 Februarie 2013 / 00:00 375 accesări

Toate datele de până acum ce au fost culese vizavi de scandalul „cărnii de cal” arată că România n-a greşit cu nimic faţă de nimeni. Premierul Victor Ponta a declarat ieri că frauda nu s-a comis în ţara noastră şi că România nu trebuie să fie tratată ca „suspectul de serviciu”. „Autorităţile române au luat foarte în serios sesizările din presa internaţională. Credibilitatea şi respectarea standardelor de către producătorii români sunt esenţiale”, a spus premierul. „Din toate datele pe care le avem nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene comise de firme din România sau pe teritoriul României”, adaugă Ponta. El a solicitat în numele României ca firmele - fie că se află în Franţa, în Luxemburg sau în altă parte - care sunt vinovate să răspundă în mod direct. „Nu avem nicio încălcare a normelor europene şi a standardelor”, a spus Ponta.

PĂRERI... Grupul Carmolimp (creat în 1993, unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de carne ambalată în atmosferă protectoare la gramaj fix din România) consideră că scandalul din Franţa este „un atac fără precedent asupra industriei de carne româneşti” şi precizează că firma nu a livrat la export, pe tot parcursul lui 2012, carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greşit etichetată. Scandalul cărnii de cal nu reprezintă o problemă de siguranţă alimentară, ci una de risc de fraudă, a declarat ieri, la rândul său, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Ambasadorul român în Marea Britanie, Ion Jinga, a precizat că firmele româneşti nu au încălcat legislaţia europeană în ceea ce priveşte exportul de carne şi a acuzat unele mijloace media că au publicat informaţii false şi neverificate, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Londra. Nu este exclusă varianta ca aşa-zisul scandal al cărnii de cal în lasagna de vită să aibă de fapt unele interese. De exemplu, România să fie băgată întrun scandal uriaş tocmai pentru a fi eliminată de pe agresiva piaţă a furnizorilor de alimente.

Reamintim că Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat, joi, 14 februarie, că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel. Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat a doua zi că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat, sâmbătă, furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea “carne de vită”.



12