Teama unui dezastru provocat de un seism puternic este singura care mai mișcă autoritățile să ia masuri pentru salvarea oamenilor într-o situație de extremă urgenţă.
După cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă, aflăm că până la sfarșitul anului România nu va avea niciun echipament pentru scoaterea victimelor de sub dărâmături în eventualitatea unui seism major care ar provoca pagube.
Primăria Capitalei încearcă să îi convingă pe proprietarii caselor cu bulină să permită consolidarea imobilelor şi să accepte să se mute. Sunt peste 100 de apartamente unde aceste familii ar putea fi relocate imediat, dau asigurări autorităţile.
Autorităţile promit că vor aduce aparatură specială pentru operaţiunile de salvare în caz de cutremur.
Şi la Institutul Național de Fizică a Pământului, seismologii continuă dezvoltarea metodelor de predicţie. Specialiştii dispun în prezent de echipamente moderne care permit prognozarea unui cutremur cu 30 de secunde înainte de a se produce.
În prezent sunt 183 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, şi doar 75 dintre ele au fost consolidate.