România nu îndeplinește standardele minime de eliminare a traficului uman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Visul american, un coșmar?!

România nu îndeplinește standardele minime de eliminare a traficului uman

Externe 12 Octombrie 2016 / 14:32 936 accesări

Povestea cu ridicarea vizelor pentru călătoriile în SUA rămâne un vis frumos, pe care însă raportul anual al Departamentului de Stat american în privința sclaviei moderne îl transformă într-un coșmar, pentru că găsește un nou motiv să mai stăm pe cozile noastre acasă, mai ales că peste ocean au ajuns deja rromii noștri care se plâng acum că au fost persecutați de noi. Se pare că rromii noștri sunt masa de manevră pe care mai întâi au folosit-o cei din UE când ne tot amânau intrarea în blocul comunitar, iar acum au preluat-o și americanii și canadienii.

În amintitul raport al diplomației SUA se arată că ”România nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar demonstrează eforturi considerabile în combaterea acesteia”, informează BBC News. Nu este de mirare nici că BBC-ul s-a grăbit să dea informația, știut fiind apetitul britanicilor pentru știrile care denigrează românii, deși se folosesc de toată forța de muncă foarte calificată din România, ajunsă pe meleagurile lor. Din păcate, nu putem contrazice datele Departamentului american de Stat. România rămâne în continuare una dintre țările în care au fost înregistrate aproximativ 10.000 - 13.000 de victime ale traficului de persoane, alături de Nigeria, Albania, Vietnam și Polonia. Marea Britanie va fi centrul principal de combatere a sclaviei moderne la nivel global. Premierul britanic, Theresa May, a alocat 36 de milioane de euro pentru a soluționa această problemă. Culmea este că România nu se va putea califica pentru aceste fonduri de ajutorare, întrucât, susțin oficialii britanici, este o țară prea bogată pentru a primi astfel de fonduri!

Adrian Petrescu, directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, insistă că situația s-a îmbunătățit și aproximativ 500 de persoane sunt anchetate în fiecare an. Tot el declară că această situație nu este întâlnită numai în România, un fapt foarte adevărat, dar care nu ne netezește calea spre eliminarea vizelor pentru SUA și Canada. ”Afectează și alte state în care există cerere pentru muncă ieftină sau servicii sexuale”, a afirmat Adrian Petrescu. Traficanții ademenesc victimele, promițându-le bani sau dragoste. Aceștia folosesc tehnica controlului emoțional, folosindu-se de nevoia de afecțiune a femeilor exploatate. Cel puțin o fată pe lună este racolată de proxeneți, declară Claire Melinte, fondatoarea unui centru comunitar dintr-un sat din România. Traficanții se împrietenesc cu tinere vulnnerabile, le oferă atenție pentru a le câștiga încrederea și apoi le exploatează. Majoritatea victimelor sunt adolescente care se îndrăgostesc de proxeneții lor, mai adaugă Claire Melinte.

În loc de concluzie, nu are rost să amintim aici că majoritatea proxeneților sunt dintre acei rromi care au ajuns să se vaite în SUA și Canada că sunt persecutați de noi.



12