„România nu va fi un caz de îngrijorare pentru partenerii europeni”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bătălie dusă cu arme... diplomatice

„România nu va fi un caz de îngrijorare pentru partenerii europeni”

Politică 13 Iulie 2012 / 00:00 377 accesări

EXPERŢI CHEMAŢI ÎN ROMÂNIA Răutăţile brauniano-pedeliste aruncate de-a valma în mediile europene l-au dus pe premierul Victor Ponta la Bruxelles pentru a le explica oficialilor europeni ce se întâmplă de fapt în ţară şi să dea asigurări că România are capacitatea de a organiza un scrutin electoral în condiţii impecabile. El s-a întîlnit cu preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schultz, care l-a ascultat prieteneşte, s-a arătat uimit de grosolănia şi agresivitatea refuzului de a dialoga manifestat de liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, dar a avut discuţii constructive cu liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) Serghei Stanişev. Înainte de a se întâlni cu preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, premierul român a declarat presei că îi va cere oficialului european să trimită la Bucureşti experţi care să analizeze situaţia din România “direct pe teren”, el arătându-se din nou dispus să rectifice orice măsură indicată că nu ar respecta normele UE.

LISTA CU ÎNTREBĂRI După întâlnire, Ponta a anunţat că a primit din partea lui Barroso o listă cu întrebări la care Executivul comunitar aşteaptă răspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la Bucureşti şi a precizat că va răspunde astăzi sau luni acestor întrebări: \"Vom asigura astfel, încă o dată, că tot ce a fost ca bătălie politică săptămâna trecută nu afectează şi nu va afecta în niciun fel statul de drept, ordinea constituţională şi stabilitatea instituţiilor noastre la standarde europene\". Jose Barroso a remis presei doar un comunicat în care a apreciat asigurările date de Ponta potrivit cărora măsurile ce cad în responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat şi că nu se va precupeţi niciun efort pentru a exista un angajament similar şi din partea celorlalte instituţii româneşti. După întâlnirea cu liderul PES, Ponta a declarat, într-o conferinţă comună cu Stanişev, că Guvernul român este ferm angajat faţă de standardele europene, statul de drept şi procedurile constituţionale. El a asigurat că, în ciuda blocării de către Băsescu a legilor adoptate de noua majoritate, România nu va reprezenta \"un nou caz de îngrijorare\" pentru CE, şi şi-a exprimat speranţa că raportul din cadrul MCV, pe care Comisia îl va prezenta la 18 iulie, nu va fi folosit în scopuri politice în campania pentru referendumul din 29 iulie. Raportul CE din această lună va fi unul cuprinzător, care va include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de România şi Bulgaria în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cei cinci ani trecuţi de la intrarea celor două ţări în UE.

REFERENDUM IMPECABIL Pentru că unul dintre subiectele sensibile care au atras atenţia oficialilor europeni a fost cel legat de referendum, premierul a dat asigurări că România are capacitatea de a organiza un scrutin electoral în condiţii impecabile, fapt dovedit la alegerile locale din iunie. Premierul a arătat că listele electorale nu vor fi modificate, reiterând că nu poate da o nouă OUG pentru referendum deoarece Parlamentul e în vacanţă. Ponta a adăugat că “decizia finală privind referendumul va aparţine Curţii Constituţionale, care va emite imediat după scrutin o decizie de validare sau invalidare, Guvernul angajându-se să respecte această decizie”. Stanişev şi-a exprimat sprijinul pentru Guvernul de la Bucureşti, arătând că este sigur că referendumul va fi organizat în mod corect, şi a criticat \"oportunismul şi ipocrizia\" partidelor care atacă şi exagerează situaţia politică din România. Şeful campaniei PNL la referendum, Relu Fenechiu, a declarat că o monitorizare a referendumului de către CE nu îi deranjează pe cei din Uniune atât timp cât “se opreşte” la reglementările europene.



12