Ţara noastră face parte din lumea a treia cînd vine vorba despre conexiunea la internet. Aproape 70% dintre români nu sînt conectaţi la internet şi peste jumătate dintre cei care au internet folosesc conexiune de viteză redusă, arată raportul anual privind progresul tehnologiei informaţiei şi comunicării (ICT) al Comisiei Europene (CE). În acest raport, România ocupă ultimul loc în UE! Potrivit datelor prezentate în raport, în 2007, internetul a atras aproape 40 de milioane de noi utilizatori regulaţi în UE, ajungîndu-se la un număr total de 250 de milioane de europeni, utilizatori frecvenţi de internet. În ciuda progresului înregistrat, 40% din populaţia UE nu a folosit niciodată internetul! 69% dintre români sînt offline, alături de bulgari şi greci, care „se laudă” şi ei cu 65 şi, respectiv, 62%. Comparaţia cu ţările dezvoltate din acest punct de vedere - Danemarca sau Olanda unde doar 13% nu au acces la internet - este, pur şi simplu, dureroasă. Pentru a încuraja folosirea tehnologiilor online, CE va publica, la sfîrşitul lui 2008, un ghid despre utilizatorii UE şi drepturile şi obligaţiile lor digitale. Raportul mai arată că peste jumătate dintre europeni folosesc regulat internetul, 80% dintre aceştia au conexiuni de bandă largă şi 60% dintre serviciile publice din UE sînt disponibile integral pe internet. Două treimi din şcoli şi jumătate dintre medici folosesc internetul de mare viteză datorită unei răspîndiri puternice a internetului de bandă largă în Europa. În 2007, în 16 ţări, peste jumătate din populaţie a utilizat regulat internetul. În Danemarca, Olanda şi Norvegia aproape toată populaţia adultă foloseşte internetul regulat, în comparaţie cu România unde doar 20% sînt utilizatori regulaţi de internet. Raportul arată că nici în Bulgaria, Italia sau Portugalia oamenii nu folosesc internetul regulat.
EHealth, un concept inovator
Unul dintre obiectivele CE este ca europenii să profite la maximum de potenţialul eHealth, un concept care presupune ca medicii primari să fie conectaţi la internet, să folosească internetul în timpul consultaţiilor, să existe reţele care să lege diverse instituţii din domeniul sănătăţii sau ca pacienţii să primească electronic rezultatele analizelor. Potrivit raportului, la procentul medicilor de familie care sînt conectaţi la internet, România se află pe ultimul loc, departe de celelalte ţări din coada clasamentului. În rîndul medicilor de familie din Danemarca, internetul cu bandă largă are o penetrare de 91%, faţă de România cu doar 5%! Penultima în top este Slovacia cu 15 procente, iar pentru Bulgaria procentul este de 22%. Doar 2% din medicii primari din România comunică prin internet cu laboratoare, 1% cu spitale, clinici şi farmacii şi doar 0,3% cu pacienţii, în ansamblu acestea fiind, încă o dată, cele mai mici procente din toată UE. În sectorul de Sănătate, 57% din medici trimit sau primesc informaţii despre pacienţi (faţă de 17% în 2002) şi 46% dintre pacienţi primesc rezultatele de la laboratoare electronic (faţă de 11% în 2002).
În ultimii cinci ani, ICT a avut un mare impact asupra serviciilor publice, aducînd în special educaţia şi sănătatea online. Peste 96% dintre şcolile europene sînt în prezent conectate la internet; două treimi dintre ele la bandă largă - în comparaţie cu 2001 cînd numărul acestora din urmă era aproape de zero. 77% dintre firmele din UE aveau conexiune la bandă largă în 2007 (faţă de 62% în 2005) şi 77% folosesc internetul cînd vor să apeleze la serviciile unei bănci. În timp ce unele ţări - Austria, Cehia, Malta, Portugalia - 100% dintre serviciile publice de bază pentru afaceri pot fi realizate şi accesate integral de pe internet, alte ţări au rămas în urmă: Bulgaria - 15%, Polonia - 25%, România - 35%.