România pacienţilor fără drepturi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Purtăm „vina de a tăcea”. Autorităţile ignoră cu bună ştiinţă

România pacienţilor fără drepturi!

Eveniment 19 Aprilie 2011 / 00:00 656 accesări

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România şi cei ai Colegiului Medicilor din România (CMR) au tras, ieri, la Cluj, un nou semnal de alarmă, cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacienţilor, marcată la nivel european în fiecare an, pe 18 aprilie. „Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor a definit 14 drepturi fundamentale ale pacienţilor, preluate parţial de către legislaţia românească. Toate acestea sunt încălcate în România, iar autorităţile responsabile ignoră acest fapt cu bună ştiinţă”, spun indignaţi reprezentanţii COPAC şi CMR. „Eu îl citesc pe Augustin Buzura, care e ardelean şi care a scris un articol „Vina de a tăcea. Deci trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Ce drepturi mai au bolnavii din România?”, întreabă preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, prof. dr. Mircea Bârsan. „Pacienţii europeni au dreptul, în primul rând, la măsuri preventive, or, în România, nici măcar nu se mai vorbeşte despre prevenţie, iar despre programe în acest sens nici nu mai poate fi vorba”, mai spun reprezentanţii medicilor şi ai pacienţilor.

NU DAU „DOI BANI” PE PACIENŢI. Cât priveşte accesibilitatea, un drept important, pacienţii români nu prea au luat „contact” cu el. Fiecare individ are dreptul la servicii de sănătate, în egală măsură, fără discriminări. Din păcate, susţin reprezentanţii COPAC şi CMR, în România, pacienţii sunt purtaţi pe drumuri şi alungaţi din spitale. Pacienţii cu cancer, HIV/SIDA, hepatită sunt din nou în situaţia de a-şi întrerupe tratamentele pentru că nu mai există fonduri, în vreme ce bolnavii cu hemofilie ajung persoane cu handicap din cauza lipsei factorului coagulant. Nici dreptul la alegere liberă nu este respectat la noi, în opinia COPAC şi CMR el existând doar pe hârtie, în realitate pacienţii neavând dreptul să aleagă, fiind impuse unele limite economice, dar şi norme ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care încalcă acest drept. De asemenea, de Ziua Europeană a Drepturilor Pacienţilor s-a vorbit şi despre respectul intimităţii şi confidenţialitate, drept care, spun reprezentanţii COPAC şi CMR, a fost din nou încălcat, chiar de forul cel mai important din Sănătate. „Ministrul Sănătăţii arată fotografiile pacienţilor în conferinţe de presă. Sistemul sanitar din România este într-o situaţie fără precedent. Pacienţii români nu mai au, în prezent, niciun drept. Mulţi dintre noi, pacienţii cronic, nu mai avem unde ne trata pentru că multe spitale au fost închise. Nu avem tratament pe programele naţionale din cauza lipsei banilor”, a declarat preşedintele COPAC, Cezar Irimia.

SITUAŢIA DIN ROMÂNIA, LA COMISARUL EUROPEAN. Cu câteva zile în urmă, COPAC, împreună cu Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino” s-au adresat, printr-un memoriu, Comisarului European pe Sănătate, John Dalli, semnalând situaţia din România. “Ne adresăm dumneavoastră, pe această cale, pentru a vă semnala situaţia, fără precedent, în care a ajuns sistemul sanitar din România şi să vă solicităm sprijinul şi intervenţia în direcţia creşterii accesului la sănătate al pacienţilor din România, care sunt pacienţi ai UE. Vă rugăm să ne sprijiniţi şi să realizaţi, oficial, o evaluare a sistemului de sănătate din ţara noastră şi să construiţi un sistem de monitorizare special pentru România, la fel ca sistemul de monitorizare existent în domeniul justiţiei. Considerăm că numai în acest fel se poate remedia sistemul de sănătate, numai în acest fel medicii noştri vor mai putea să practice medicina, numai în acest mod pacienţii vor fi în centrul sistemului de sănătate şi măsurile care se vor lua vor ţine cont de nevoile lor. Considerăm că pacienţii din România sunt cetăţeni ai UE şi au dreptul la servicii de sănătate cel puţin la un nivel de bază”, se arată în memoriu. COPAC este solidar cu mişcările de protest spontane din Sănătate şi solicită autorităţilor să reanalizeze de urgenţă măsurile luate, să se consulte cu toţi actorii din sistemul sanitar şi să ia cele mai bune măsuri pentru toţi pacienţii.



12