România, pe primul loc în topul pârâţilor la CEDO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, pe primul loc în topul pârâţilor la CEDO

Eveniment 23 Mai 2011 / 00:00 533 accesări

Un raport prezentat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) arată că, în 2010, din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, România ocupă locul întâi la numărul de procese înregistrate pentru încălcarea dreptului la viaţă, aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane ori degradante. Preşedintele Grupului Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Mihai Popescu, a declarat că, în urma proceselor pierdute pe 2010, România a fost condamnată la plata unor daune în valoare de peste 200.000 de euro. „Aceste situaţii se referă numai la articolele 2 şi 3, iar noi avem şi alte articole pe care am fost condamnaţi, inclusiv dreptul la proprietate. Deci, per total, situaţia este mai rea“, a adăugat Mihai Popescu. În ultimii trei ani au fost constatate încălcări ale articolelor 2, respectiv 3 din Convenţie în 50 de cauze, iar CEDO a obligat statul român la despăgubiri în valoare de peste 600.000 de euro.

• DAUNE DE 13.000 DE EURO • Una dintre ultimele decizii CEDO este cea din cazul Todireasa contra României, dosar nr. 35372/04. Gheorghe Costică Todireasa, cetăţean român, deţinut în penitenciarul Jilava, a reclamat condiţiile improprii de detenţie, respectiv celula suprapopulată, igiena deplorabilă şi existenta şoarecilor, puricilor şi a altor insecte. CEDO a considerat că a fost încălcat articolul 3 (tratamente inumane ori degradante) şi a hotărât că statul român trebuie să-i plătească reclamantului 13 000 de euro cu titlu de daune morale.

• PLÂNGERE RESPINSĂ • Nu toate plângerile au avut însă verdict pozitiv din partea CEDO. Andrei Iulian Roşca a invocat dreptul la un proces echitabil, susţinând că procedura de la termenul la care a fost condamnat definitv în 2003 pentru trafic de stupefiante fusese viciată. El a susţinut că cei 27 săculeţi cu heroină găsiţi la domiciliul său erau pentru consum propriu şi că a fost condamnat în baza unor declaraţii de martori luate prin constrângere de organele de urmărire penală. Curtea a considerat, însă, că procedura condamnării reclamantului a avut un caracter echitabil.



12