România, pe primul loc în UE la mortalitatea prin boli cronice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îngrijorător!

România, pe primul loc în UE la mortalitatea prin boli cronice

Sănătate 21 Noiembrie 2014 / 00:00 358 accesări

Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că România este pe primul loc în UE în ce priveşte rata de mortalitate prin boli cronice şi netransmisibile. Din păcate însă, şi acesta este un adevăr îngrijorător, România îşi menţine această statistică tristă de mai bine de cinci ani. Aşadar, rata de mortalitate prin boli cronice este de două ori mai mare decât media din statele UE, iar mortalitatea prin principalele boli netransmisibile este mai accentuată decât în alte țări UE, în special în cazul mortalității premature (la 0 - 54 ani), potrivit Eurostat. Câteva dintre cauzele acestei situaţii sunt: lipsa evaluării riscurilor, depistarea târzie a afecțiunilor și absența unui program eficient de prevenție.

Potrivit Programului de Sănătate al MS, bolile netransmisibile (BNT) sau ”cronice” sunt afecțiuni medicale sau maladii de durată, care progresează lent și reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Se estimează că până la două treimi din decesele premature cauzate de BNT sunt legate de expunerea la patru mari factori de risc: fumatul, alimentația necorespunzătoare, lipsa de activitate fizică și consumul de alcool, iar o treime din cazuri sunt legate de sistemele de sănătate deficitare, care nu răspund în mod eficient nevoilor medicale ale persoanelor cu BNT. Un ghid elaborat de organizațiile UNICEF și NCD Child privind controlul BNT la copii și adolescenți arată că circa 10% din decesele provocate de BNT au loc în rândul persoanelor care nu au împlinit 20 de ani.

PROGRAMĂ TRANSDISCIPLINARĂ DE EDUCAȚIE Junior Achievement România pregătește o programă transdisciplinară de educație pentru sănătate și viață activă, ce ar putea veni în completarea programului opțional de educație pentru sănătate pentru clasele a IX-a și a X-a, cu modulele Sport și Alimentație sănătoasă. Acestea sunt implementate în peste 230 de școli și au implicat până în prezent 11.600 de elevi din peste 100 de localități. Modulele includ și activitatea cluburilor antreprenoriale „I heart“, sport ce revitalizează activitățile sportive din licee și încurajează tinerii să adopte un stil de viață activ și sănătos. Programul este implementat de organizația Junior Achievement, finanțat de AstraZeneca și sprijinit de Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale și cuprinde elemente de prevenție a îmbolnăvirii prin înțelegerea modului de funcționare al sistemelor cardiovascular și respirator, precum și un program săptămânal de activități fizice.

Taguri articol


12