România se situează pe locul 48 în lume în ceea ce privește inovarea, după Republica Moldova, și pe ultimul loc din comunitatea europeană.
Accesul scăzut la finanțări, birocrația și ineficiența guvernamentală, alături de taxe, sunt doar câteva dintre cele mai mari piedici identificate de studiul Global Competitiveness, citat în cadrul conferinței internaționale Innoteque, care se desfășoară în perioada 5-7 octombrie, la București și Cluj, cu participări din SUA, Israel și Olanda.
”Din punctul nostru de vedere, cei trei factori ai inovării sunt Guvernul, industria și cercetarea academică. Guvernul, aici, ar trebui să aibă o mare contribuție fiindcă este vorba despre dezvoltarea economică. (...) Între instrumentele inovării, noi identificăm sprijinul pentru proiecte, accelerarea dezvoltării incubatoarelor de afaceri, implementarea de granturi mari și mici, activitatea academică, cooperarea cu mediul de afaceri, instrumentele financiare și, nu în cele din urmă, cooperarea internațională”, a declarat dr. Yehoshua Shuki Gleitman, chairman GIBF- Guangzhuo Israel Biotech Fund.
”Trebuie asigurată predictibilitatea legislativă pe termen lung, precum și evaluarea strategică în acest domeniu”, a susținut Adrian Curaj, consilier al premierului pentru dezvoltarea ecosistemelor.
”Printre domeniile în care țara noastră are cei mai scăzuți indicatori se numără accesul la finanțare, suportul acordat cercetării-dezvoltării, antreprenoriatul și educația. În același timp, inovarea este plasată în centrul strategiei UE privind creșterea economică și crearea de locuri de muncă. (...) Dar România este pe ultimul loc în UE la capitolul inovare”, concluzionează organizatorii Innoteque, Impact Hub și Recognos, citând studii europene.