România primeşte refugiaţi din Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România primeşte refugiaţi din Libia

Externe 22 Aprilie 2011 / 00:00 644 accesări

• Situaţie grea • SUA salută decizia României de a găzdui un grup de 30 de refugiaţi eritreeni din tabara Shousha, aflată la graniţa dintre Libia şi Tunisia. Ambasada americană la Bucureşti a salutat generozitatea Guvernului României şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, ce au oferit un spaţiu sigur şi confortabil pentru aceşti refugiaţi, până la mutarea lor în ţări terţe. Până în acest moment, 420 din cei 637 de refugiaţi găzduiţi temporar la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara au ajuns în SUA.

Şeful ONU pentru afaceri umanitare, Valerie Amos, a avertizat în legătură cu ştergerea liniilor dintre operaţiunile militare şi cele umanitare din Libia şi a precizat că nu este nevoie deocamdată ca UE să ofere escorte militare pentru a apăra livrările de ajutoare. Aceste declaraţii au fost făcute după ce Marea Britanie, Franţa şi Italia au anunţat că vor trimite echipe de consilieri militari în Libia, pentru a-i ajuta pe rebeli. Livrările umanitare ajung la ambele părţi implicate în conflict, potrivit lui Valerie Amos. Vorbind la sediul ONU din New York, după o vizită în Libia, oficialul a precizat că autorităţile de la Tripoli au fost de acord să apere angajaţii umanitari în zonele de conflict şi să se asigure că aceştia trec de punctele de control guvernamentale. În lipsa unui acord de încetare a focului, accesul în zone precum Misrata va fi determinat de intensitatea luptelor. Dacă situaţia devine imposibilă, ONU va cere ajutorul militar al UE pentru a putea livra ajutoarele.

• Un război de durată • 13 militari libieni, între care doi generali, au dezertat şi au fugit în Tunisia, după ciocniri cu rebelii. Însă, potrivit al-Jazeera, circa 100 de susţinători ai lui Kadhafi s-ar fi predat grănicerilor tunisieni, după ce rebelii au preluat controlul la punctul de trecere al-Wazin. Pe de altă parte, localnicii din Misrata continuă să ceară o intervenţie mai fermă a NATO. Rebelii susţin că raidurile aeriene împotriva forţelor lui Kadhafi nu sunt suficiente. Potrivit opoziţiei, zece civili au fost ucişi şi peste o sută răniţi, miercuri, în Misrata. Bilanţul nu îi include şi pe cei doi jurnalişti străini ucişi, Chris Hondros, fotograf american, şi colegul său britanic Tim Hetherington.

Militanţii al-Qaida ar putea pune mâna pe armele stocate în depozitele armatei libiene, inclusiv pe lansatoare de rachete, a declarat ambasadorul libian la Moscova, Amir al-Arabi Ali Gharib. Pe de altă parte, regimul colonelului Kadhafi a apreciat că rezoluţiile 1.970 şi 1.973 ale Consiliului de Securitate al ONU, care interzic, între altele, importul de arme, au fost deturnate de la scopul lor şi transformate în ceea ce pare a fi o blocadă navală. Ministerul libian al Afacerilor Externe a subliniat că rezoluţiile ONU nu interzic importul de produse de primă necesitate, ca hrană, îmbrăcăminte, hidrocarburi şi medicamente. Potrivit comunicatului, navelor libiene li s-a interzis să navigheze în apele libiene, în zona economică exclusivă sau să îşi părăsească porturile.

• Ajutoare pentru rebeli • Preşedintele american, Barack Obama, vrea să le furnizeze rebelilor libieni echipamente neletale în valoare de 25 de milioane de dolari, potrivit unei scrisori trimise Congresului. Potrivit unui memorandum ataşat scrisorii, ajutorul ar putea include camioane pentru transportul de carburant, ambulanţe, echipament medical, veste antiglonţ, binocluri şi aparate radio. O coaliţie internaţională a intervenit în Libia, la 19 martie, cu un mandat ONU, pentru a pune capăt reprimării sângeroase a revoltei contra regimului autoritarist al colonelului Kadhafi, aflat la putere de aproximativ 42 de ani. NATO a preluat comanda intervenţiei militare pe 31 martie.



12