România, primul loc în UE la rata sărăciei relative

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, primul loc în UE la rata sărăciei relative

Social 13 Decembrie 2016 / 16:32 740 accesări

România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) la rata sărăciei relative în anul 2014, poziția țării fiind caracteristică unui stat cu probleme relativ mari în asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toți cetățenii săi, conform unei informări a Institutului Național de Statistică (INS). „În conformitate cu datele colectate la nivelul Eurostat, poziția României este în general caracteristică unui stat cu probleme relativ mari în asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toți cetățenii săi. Din punctul de vedere al ratei sărăciei relative, Romania (cu 25,1%) se plasa în anul 2014 în grupul statelor relativ sărace, cu valori peste media Uniunii Europene, cum ar fi: Spania (22,2%), Grecia (22,1%), Bulgaria și Estonia (21,8%), Letonia (21,2%), Portugalia (19,5%), Croația și Italia (19,4%), Lituania (19,1%). Rate de sărăcie mult mai mici se înregistrează în unele state precum Cehia (9,7%), Olanda (11,6%), Danemarca (12,1%), Slovacia (12,6%), Finlanda (12,8%) și Franța (13,3%)”, potrivit INS.

CE ÎNSEAMNĂ RATA SĂRĂCIEI RELATIVE?

Rata sărăciei relative reprezintă ponderea persoanelor sărace, care au un venit disponibil pe adult-echivalent mai mic decât pragul stabilit la nivelul de 60% din media veniturilor disponibile, în totalul populației. În cele mai multe cazuri, copiii și tinerii de până la 18 ani din țările europene prezintă rate de sărăcie mai mari decât rata sărăciei țărilor respective, în special în România, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg, Spania, Portugalia, Italia. Această categorie de persoane este ceva mai protejată de flagelul sărăciei în Danemarca, Finlanda, Cipru, Olanda, Grecia, Slovenia.

În cazul grupei de vârstă 18-24 ani, notează INS, se remarcă în majoritatea statelor membre Uniunii Europene rate de sărăcie mai mari. Diferențieri remarcabile se observă și în cazul persoanelor vârstnice de 65 de ani și peste, pentru care s-au estimat rate de sărăcie mai mari față de media țării respective: Estonia (+10,8 puncte procentuale), Cipru (+8,0 puncte procentuale), Letonia (+6,4 puncte procentuale), Croația (+3,7 puncte procentuale), Finlanda (+3,2 puncte procentuale), Slovenia (+2,6 puncte procentuale), Suedia (+1,4 puncte procentuale) etc. Sărăcia este relativ mai puțin răspândită în rândul vârstnicilor în majoritatea statelor europene, cum ar fi: Ungaria, Luxemburg, România, Slovacia, Olanda, Franța, Cehia, Danemarca etc.



12