România, printre ţările suspectate că reţin din gazul rusesc destinat Occidentului.

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Frigul face probleme

România, printre ţările suspectate că reţin din gazul rusesc destinat Occidentului.

Monden 03 Februarie 2012 / 00:00 448 accesări

GAZE CU ŢÂRÂITA Rusia şi-a redus exporturile de gaz către Europa, pe fondul temperaturilor extrem de scăzute, au anunţat pe rând Comisia Europeană, dar şi grupul austriac OMV. O cantitate cu circa 30% mai mică a ajuns într-o conductă austriacă ce alimentează şi Italia. Conducta trece prin Ucraina şi Slovacia, aceste două state fiind şi ele afectate. În replică, directorul diviziei export a Gazprom, Aleksandr Medvedev, s-a declarat uimit de ştirile potrivit cărora livrările de gaze naturale ruseşti către Europa au fost reduse în ultimele zile, adăugând că, de fapt, grupul rus şi-a majorat exporturile în condiţiile în care Europa a fost afectată de temperaturi extrem de scăzute. Potrivit Gazprom, livrările destinate Europei au ajuns la un echivalent anual de 180 miliarde m3, comparativ cu 150 miliarde m3 în 2011. Gazprom a mai precizat că a majorat de patru ori livrările de la facilităţile sale de stocare subterane din Europa. Directorul Gazprom Export a apreciat, ca şi în trecut, că consumul excesiv de gaze al Ucrainei ar putea fi responsabil pentru reducerea livrărilor spre UE. Ucraina este principala ţară de tranzit pentru gazele naturale ruseşti cu destinaţia Europa. Luna trecută, autorităţile de la Kiev au anunţat că vor să reducă importurile de gaze naturale ruseşti până la 27 miliarde m3 în acest an, de la 40 miliarde m3 în 2011.

SUSPECŢI DE SERVICIU Publicaţia rusă „Vedomosti” a publicat ieri un articol în care citează sub acoperirea anonimatului doi oficiali din cadrul unor companii vest-europene din domeniul gazelor care sugerează că ţări din Europa de Est „reţin” din gazul rusesc destinat Occidentului. Gazprom susţine că nu şi-a redus volumele de gaz livrate către Europa, însă, potrivit datelor oficiale ale companiei italiene Snam, Italia primeşte, de două zile, mai puţin gaz.

Publicaţia rusă notează în articolul intitulat „Scurgeri de gaz în Europa” că ţările est-europene, lovite în ultimele zile de temperaturi deosebit de scăzute, sunt Ucraina, Polonia, Serbia, România, Bulgaria, Lituania şi Cehia. Ucraina a anunţat că a crescut consumul de gaz, dar a precizat că volumele livrate în plus sunt din depozitele de înmagazinare proprii. Polonia a anunţat că nivelul importurilor de gaz este corespunzător cererii, în timp ce Ministerul român al Economiei a anunţat că nu are probleme cu aprovizionarea de gaze, dar, scrie „Vedomosti”, nu a precizat dacă şi-a crescut livrările de gaz. Romgaz a precizat pe 29 ianuarie că livrează gaze clienţilor săi la nivelul contractelor încheiate şi a demarat importurile de gaze naturale din 28 ianuarie 2012. La rândul său, Distrigaz Sud Reţele a anunţat pe 31 ianuarie că s-a înregistrat un consum zilnic pentru clienţii GDF SUEZ Energy România de 22 milioane m3, faţă de un nivel de 17 milioane m3, care este atins în mod normal în această perioadă a anului, o creştere a consumului de 30%.

VICTIMELE FRIGULUI Numărul persoanelor care au murit în ultima săptămână de frig în Europa a ajuns ieri la 141. Frigul care s-a abătut asupra Ucrainei de la sfârşitul săptămânii trecute s-a soldat cu 63 de morţi. Potrivit datelor oficiale, 1.146 persoane care sufereau de hipotermie sau degerături au solicitat ajutor medical în ultimele şase zile, iar 945 au fost spitalizate. 69 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza hipotermiei în Polonia, majoritatea victimelor fiind oameni fără adăpost. În apropiere de frontiera slovacă, mai multe şcoli au fost închise. În Bulgaria s-au înregistrat cel puţin zece decese, iar în 16 oraşe s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimii 100 de ani. Frigul a mai provocat cel puţin patru decese în Letonia, două în Cehia şi două în Slovacia. Mai la sud, elicopterele au evacuat zeci de persoane din sate izolate din Serbia şi Bosnia. În Austria o persoană a murit. Pe mai multe insule croate din Marea Adriatică a nins, un fenomen extrem de rar.

Şi pe Dunăre se înregistrează zone îngheţate, ce obstrucţionează navigaţia. Zona îngheţată a ajuns, ieri, la 30%, respectiv 50% din suprafaţa fluviului în dreptul oraşelor Ruse şi Silistra. Instalaţiile portuare din ambele oraşe sunt, de asemenea, îngheţate. Ieri, la Ruse s-au înregistrat minus 15,6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din ultimii 50 de ani.

Taguri articol


12