România, reprezentată la Salonul de Carte de la Torino de 23 de scriitori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, reprezentată la Salonul de Carte de la Torino de 23 de scriitori

Cultură 11 Mai 2012 / 00:00 404 accesări

23 de scriitori români de renume sunt invitaţi la cea de-a XXV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, care şi-a deschis, ieri, porţile, eveniment la care România este, pentru prima oară, ţară invitată de onoare. Astfel, participă, în perioada 10-14 mai, la întâlniri în cadrul Salonului sau la manifestări organizate în spaţii culturale din Torino, scriitorii Norman Manea, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Dumitru Ţepeneag, Matei Vişniec, Ileana Mălăncioiu, Mircea Dinescu, Ion Mureşan, Dan Lungu, Nichita Danilov, Lucian Dan Teodorovici, Doina Rusti, Răsvan Popescu, Florina Ilis, Vasile Ernu, Floarea Ţuţuianu, Ruxandra Cesereanu, Ana Maria Sandu. Lor li se alătură patru scriitori originari din România, care scriu sau au fost publicaţi in limba italiană: Eugenia Bulat, Mihai Mircea Butcovan, Ingrid Beatrice Coman şi Liliana Lazăr.

DUBLU RECORD Potrivit organizatorilor, prezenţa scriitorilor români reprezintă un record - ca număr - pentru o ţară participantă la Salonul de Carte de la Torino. O premieră o reprezintă şi numărul record de traduceri apărute în Italia, în decurs de un an, de la ediţia din 2011 a Salonului: 22 de volume individuale, majoritatea cu sprijinul programului TPS - Translation and Publication Support Programme derulat de Institutul Cultural Roman

Standul ţării noastre are o suprafaţă de 400 metri pătraţi, care include, pe lângă punctul informativ şi librăria Humanitas, o zonă multimedia, unde vizitatorii vor putea accesa o panoramă reprezentativă pentru imaginea României, în diferite domenii (literatura, teatru, arte vizuale, film, muzica, dans, turism) şi un punct de informare turistică, organizat în parteneriat cu Biroul Naţional de Turism al României în Italia.

De asemenea, în biblioteca multimedia a standului, publicul poate consulta, zilele acestea, e-book-uri, iar în salonul interactiv, site-uri reprezentative pentru dinamica peisajului cultural din România.

În sala de conferinţe vor fi organizate, zilele acestea, 30 de manifestări, cuprinzând lansările traducerilor din literatura română apărute în Italia de la ediţia precedentă a Salonului, mese rotunde propuse de Asociaţia Italiană a Romaniştilor, dezbateri, dialoguri între scriitori români şi scriitori italieni, organizate de Fundaţia Bellonci, care decernează prestigiosul Premiu literar Strega şi colectivul de limba şi literatura italiană al Universităţii din Bucureşti.

Prezenţa României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino este coordonată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Taguri articol


12