România reprezintă în prezent doar 10% din piaţa privată de sănătate din Europa Centrală, un sector pe care compania de cercetare de piaţă PMR îl estimează la 21 mld. euro, însă va avea în următorii cinci ani cel mai rapid ritm de creştere din regiune şi va depăşi Cehia până în 2021.
România şi Bulgaria sunt statele în care, potrivit analizei PMR, se va observa o creştere a utilizării serviciilor medicale private în următorii şase ani, iar Polonia îşi continua traseul ascendent în acest domeniu pe care îl domină în regiune.
Statele din regiune care ocupă cea mai mare parte din cota de piaţă a sectorului de servicii medicale private, potrivit estimărilor PMR, sunt Polonia, o ţară cu un număr mare de locuitori, care a făcut reforme eficiente în sistemul de sănătate, şi Ungaria, care a investit în cumpărarea de medicamente. Cota de piaţă estimată pentru România este de 10%.
Creşterea cotei de piaţă în România şi Bulgaria se va baza pe cererea pentru serviciile medicale private şi pe evoluţia investiţiilor din acest sector, mai arată raportul PMR. Între 2015 şi 2021, Slovacia şi Cehia vor înregistra cele mai mari scăderi ale cotei de piaţă în urma unor reforme nefavorabile, lucru care se va putea observa şi în cazul Ungariei. Sectorul asigurărilor private de sănătate din Europa Centrală nu este reglementat, fiecare stat aplicând propriile reguli.
Topul celor mai mari jucători din piaţa de servicii private de sănătate este dominat de MedLife, cu o cifră de afaceri de 450 de milioane de lei în 2015, pe locul doi plasându-se reţeaua Regina Maria, cu o cifră de afaceri de 290 de milioane de lei anul trecut, arată datele Ministerului de Finanţe.