România, scoasă de sub munţii de deşeuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aparate de colectare în marile magazine

România, scoasă de sub munţii de deşeuri

Eveniment 13 Noiembrie 2012 / 00:00 801 accesări

Primul lucru pe care îl remarcă orice român care pleacă, chiar şi pentru câteva zile, într-o ţară din spaţiul UE, dar nu numai, este curăţenia. Nu clădirile, nu frumuseţea femeilor sau nivelul preţurilor, ci faptul că străzile altora „strălucesc” de curăţenie. Şi asta nu din cauză că firmele de salubrizare s-ar afla permanent pe străzi, strângând gunoiul după fiecare cetăţean care aruncă pe unde apucă, ci pentru că nimeni nu aruncă ambalaje sau alte resturi în alt loc în afară de coşul de gunoi. Ba chiar mai mult: colectează selectiv. Adică aruncă hârtiile în coşul pentru hârtii, metalele în coşul pentru metale şi aşa mai departe. Nu este de mirarea că un asemenea comportament îl surprinde pe românul obişnuit să arunce totul de-a valma. Asta ca să nu mai punem la socoteală miile de ambalaje de gume de mestecat, de pet-uri, de doze de suc aruncate de-a dreptul pe stradă, că doar şi alţii fac la fel. Dacă ţine la imaginea oraşului, românul poate face „efortul” de-a se deplasa lângă un gard viu pentru a arunca ambalajul. Având în vedere acest tip de comportament (care, trebuie să recunoaştem, nu este specific tuturor românilor), nu este de mirare că în multe zone ale ţării, zecile de pet-uri, pungi de plastic, doze de aluminiu şi multe alte ambalaje aruncate la nimereală sunt la ordinea zilei, oamenii admirând peisajul nesimţirii semenilor lor, în locul celui oferit de natură.

ACORD PENTRU COLECTARE Pentru ca România să nu sfârşească acoperită de gunoaie, actuala guvernare a decis să ia măsuri. Un prim pas în acest sens îl constituie Acordul voluntar privind prevenirea generării de deşeuri de ambalaje şi îmbunătăţirea colectării şi reciclării, semnat, ieri, la Ministerul Mediului, între reprezentanţii firmelor de reciclare, ai marilor lanţuri de magazine din ţară şi minister, în prezenţa premierului Victor Ponta. Acordul prevede că firmele de reciclare vor achiziţiona şi pune la dispoziţia marilor magazine aparatele de colectare de PET-uri şi aluminiu. Mai mult, românii care aduc deşeuri la respectivele puncte de colectare vor primi vouchere de cinci bani pe unitate, pentru cumpărături. Valoarea voucherelor va fi acoperită de lanţurile de magazine. În cadrul acordului, Ministerul Mediului contribuie prin acordarea unor facilităţi fiscale. Pentru transformarea în realitate a acestui proiect, Guvernul este dispus să subvenţioneze parţial, de la bugetul de stat, costurile autorităţilor locale pentru aparatele de colectare selectivă a deşeurilor, a declarat premierul Ponta. „Îmi doresc să nu mai trăiesc în ţara pet-urilor, a sticlelor de plastic, a cutiilor aruncate peste tot, pe orice drum, în spatele oricărei clădiri. Şi cred că nimeni nu-şi doreşte o asemenea ţară, dar nimeni n-a făcut până acum lucruri concrete pentru stoparea acestui fenomen”, a spus Ponta. El a apreciat că astfel de aparate ar trebui montate în jurul marilor restaurante, cluburi, stadioane. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că, în momentul de faţă, România reciclează, pe componenta dozelor de aluminiu, doar 3% din totalul dozelor aruncate (peste 10.000 de tone de aluminiu), faţă de media europeană de 40-70%, sau de ţinta pe care o vom avea de respectat începând cu ianuarie 2014, adică 50%.

INIŢIATIVĂ BINEVENITĂ Potrivit directorului Galeriilor Comerciale Real Constanţa, Bogdan Gagiu, iniţiativa amplasării aparatelor de colectare în marile magazine este binevenită, însă, la nivelul judeţului, o parte din supermarket-uri şi hypermarket-uri sunt prevăzute, deja, cu recipiente de colectare a deşeurilor. „Este o iniţiativă bună. În cadrul magazinelor Real, există, însă, recipiente de colectare selectivă pentru colectarea diferitelor tipuri de ambalaje de la cetăţeni”, a spus directorul Galeriilor Real. La rândul său, comisarul şef din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, Marian Râşnoveanu, a declarat acordul este binevenit pentru mediu, în condiţiile în care pet-urile reprezintă una din cele mai mari ameninţări la adresa mediului. „Plasticul este unul din cele mai periculoase deşeuri, fiind nevoie de sute de ani pentru ca acesta să se degradeze şi să fie asimilat de mediul înconjurător. Este un acord de care mediul are nevoie. Sunt cetăţeni civilizaţi, care ştiu unde trebuie să arunce deşeurile, dar avem parte şi de cetăţeni care încă au lipsuri la acest capitol. Vom încerca să consiliem populaţia referitor la acest subiect”, a spus comisarul şef.



12