România se ține bine de rating. Și ratingul de ea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Perspectivă stabilă

România se ține bine de rating. Și ratingul de ea

Economie 26 August 2018 / 17:30 1802 accesări

Moody's: „Măsurile fiscale predicitbile și credibile și reformele care să sprijine firmele pot duce la îmbunătățirea ratingului României“

Moody's: „Măsurile fiscale predicitbile și credibile și reformele care să sprijine firmele pot duce la îmbunătățirea ratingului României“

Agenţia de rating Moody's menţine calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, reconfirmând astfel ratingul de ţară, cu perspectivă stabilă, a anunţat, în week-end, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici - „Anunţul Moody's arată faptul că ţara noastră are o creştere economică solidă, care se va menţine şi în următorii ani. Această perspectivă de creştere şi nivelul moderat al datoriei publice sunt motive de încredere pentru investitori în economia românească“. Potrivit agenției de rating, printre punctele forte ale României se află potenţialul robust de creştere economică pe termen mediu, în contextul provocărilor existente de continuare a reformelor structurale, capacitatea fiscală moderată, susţinută de nivelul scăzut al datoriei publice, în ciuda riscurilor asociate politicilor fiscale pro-ciclice, capacitatea instituţională moderată, care reflectă progresele înregistrate de România de când este membră a Uniunii Europene, precum şi expunerea moderată la riscurile externe. Estimările Moody's arată, în următorii doi ani, o creştere a PIB-ului real al României cu 4%, în 2018, respectiv cu 3,5% în 2019. De asemenea, este de aşteptat ca dinamica investiţiilor să se îmbunătăţească, în condiţiile in care consumul privat va continua să fie principalul factor de creştere, iar contribuţia exporturilor nete va rămâne negativă. Factorii care pot duce la o îmbunătăţire a ratingului de ţară sunt măsurile fiscale (cu condiția să fie însoţite de o mai mare predictibilitate şi credibilitate). Totodată, reformele structurale menite să sprijine mediul de afaceri şi să soluţioneze deficitul de infrastructură vor avea un impact pozitiv asupra creşterii pe termen lung. Ca întotdeauna, e bine de reținut că aceleași agenții de rating dădeau, în 2008, rating maxim AAA produselor imobiliare derivate ale băncilor americane. După care s-a dovedit că nu meritau nici rating negativ -000. Și toată planeta a intrat în criză economică.



12