România şi Bulgaria blochează transferul unor avioane militare ruse în Serbia?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzații

România şi Bulgaria blochează transferul unor avioane militare ruse în Serbia?

Externe 06 Aprilie 2017 / 09:15 501 accesări

România şi Bulgaria, state membre NATO, au blocat transferul unor avioane militare ruse de tip MiG-29 în Serbia, obstrucţionând temporar concretizarea unui acord în domeniul apărării între Belgrad şi Moscova, afirmă surse citate de presa sârbă. Potrivit unor surse citate de site-urile Dnevne.rs şi InSerbiaInfo, România şi Bulgaria nu au permis survolul avioanelor MiG-29 pe care Rusia le oferă Serbiei. În acest context, avioanele de vânătoare ar urma să fie demontate, iar părţile componente vor fi transportate cu aeronave-cargo în Serbia, unde vor fi reasamblate. În decembrie 2016, Serbia a anunţat achiziţionarea a şase avioane de vânătoare ruse MiG-29 şi negocierea cumpărării din Rusia a unor sisteme de rachete Buk, potrivit Mediafax.

Analistul militar sârb Miroslav Lazanski crede că avioanele ar fi fost deja livrate Serbiei dacă România şi Bulgaria ar fi acceptat tranzitul prin spaţiul aerian. "Nu este problema că aşa vor (România şi Bulgaria - n.red.), ci este din cauza NATO. Acum sunt negocieri pentru demontarea avioanelor şi pentru transportarea lor cu avioane-cargo. Ruta logică este prin România şi Bulgaria, deoarece, dacă ar fi prin Ungaria, ar trebui să se treacă prin spaţiul aerian al Ucrainei, care nu permite acest lucru. Ar fi mult mai bine şi mai spectaculos ca avioanele să ne fie aduse întregi, pentru a putea celebra; în al doilea rând, dacă vor fi demontate, apar complicaţii, într-o aeronavă-cargo încap doar două avioane de vânătoare, transportul este mai scump şi totul este mai complicat. Reasamblarea nu ar fi o mare problemă, deoarece sunt demontate doar aripile", a explicat Lazanski pentru site-ul de ştiri Alo!. Un alt expert sârb, Vlade Radulovici, este de aceeaşi părere: "Aşteptăm avioanele în perioada următoare, dar este clar că apar tergiversări. Nu se pune problema că românii şi bulgarii ar fi invidioşi că primim astfel de avioane şi că de asta ar fi blocat survolul. Problema este că România şi Bulgaria sunt state membre NATO, aşa se iau deciziile, sunt respectate şi implementate. Practic, nu este o problemă directă a Serbiei cu aceste ţări, ci o confruntare directă între NATO şi Rusia", scrie Mediafax.

Serbia este un aliat tradiţional al Rusiei, iar Moscova vrea extinderea influenţei în regiunea Balcanilor pentru a contracara extinderea Alianţei Nord-Atlantice. Serbia a semnalat că vrea integrarea în Uniunea Europeană, dar nu s-a declarat dispusă aderării la NATO.

Taguri articol


12