România şi Bulgaria invită patru state din regiune la Danube FAB

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România şi Bulgaria invită patru state din regiune la Danube FAB

Externe 21 Aprilie 2012 / 00:00 488 accesări

România şi Bulgaria vor invita R. Moldova, Serbia, Muntenegru şi Macedonia să adere la proiectului Danube FAB, prin care va fi instituit un bloc funcţional de spaţiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de graniţele geografice, procesul fiind parte a unui proiect UE. România şi Bulgaria au semnat, în decembrie anul trecut, un acord pentru înfiinţarea blocului funcţional de spaţiu aerian (Danube FAB) prin care cele două state vor avea un singur spaţiu comun. UE a iniţiat, în 2004, proiectul Cer Unic European (Single European Sky – SES) pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre. ”SES presupune crearea unor blocuri funcţionale de spaţiu aerian proiectate dincolo de graniţele naţionale şi care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spaţiului vor depinde de necesităţile tehnice şi operaţionale, nu de graniţele geografice. Succesul acestui proiect cu un puternic impact regional este demonstrat şi de intenţia unor state vecine de a adera ca membri observatori sau cu drepturi depline ai Blocului de Spaţiu Aerian şi aici vorbim de R. Moldova, Serbia, Muntenegru sau de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Am vorbit cu omologul bulgar Moskovski în acest sens şi am convenit să trimitem scrisori oficiale de invitare a acestor state să adere la proiectul DANUBE FAB”, a declarat ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare. Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spaţiu aerian funcţional din cele nouă care sunt prevăzute la nivel european.

ACORD MILITAR CU R. MOLDOVA Instruirea personalului militar, furnizarea expertizei militare, restabilirea mormintelor militarilor români din cel de-al II-lea Război Mondial sunt câteva din prevederile acordului semnat joi, între ministrul Apărării, Gabriel Oprea şi omologul moldovean, Vitalie Marinuţă. Potrivit acordului, cooperarea militară va include mai multe domenii, printre care contrololul armamentelor, pregătirea personalului, legislaţia privind apărarea naţională, cercetare ştiinţifică şi controlul şi manangementul spaţiului aerian. Vitalie Marinuţă a spus că aceast acord este o continuare firească a celui semnat în anul 1992 privind colaborarea militară, doar că a fost actualizat în urma schimbărilor ce au avut loc în 20 de ani, inclusiv prin integrarea României în UE şi aderarea ei la NATO. În cadrul vizitei, Gabriel Oprea a avut întâlniri şi cu preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti şi cu premierul Vlad Filat.

ROGOZIN ÎL LAUDĂ PE FILAT Trimisul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, l-a lăudat pe premierul R. Moldova, Vlad Filat, pe care îl consideră un om pragmatic. Totodată, vicepremierul rus suţine că la Chişinău i-a dezamăgit pe sceptici. ”Erau din cei care considerau că va veni un om şi care nu va scoate din buzunar un carneţel, ci un ciocan cu care va lovi în frunte. Asta nu s-a întâmplat”, a spus oficialul rus. Dmitri Rogozin a efectuat, recent, o vizită pe ambele maluri ale Nistrului. Vicepremierul rus a avut o serie de întâlniri atât cu oficialii de la Chişinău, cât şi cu reprezentanţi ai Tiraspolului.



12