România și Spania au propus crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ONU:

România și Spania au propus crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului

Externe 22 Septembrie 2016 / 19:03 517 accesări

Prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat, în alocuțiunea sa de la Adunarea Generală a ONU, care se desfășoară la New York, că România și Spania au propus crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, afirmând și că nu există pace, nici securitate fără dezvoltare. ''Mai mult ca oricând, lumea se află în fața unor provocări care cer soluții globale. Conflicte care nu încetează de mai mult timp, flagelul terorismului, catastrofe naturale, sărăcia, excluziunea socială, populații deplasate - sunt tot atâtea provocări pe care trebuie să le abordăm în mod durabil, printr-o tratare globală. Lumea noastră este împinsă din ce în ce mai mult să caute soluții inclusive. Nu există pace, nici securitate fără dezvoltare. Obiectivele Dezvoltării Durabile ne oferă o nouă șansă tuturor și reprezintă un impuls universal pentru transformarea lumii. Aceste obiective stabilesc un program de acțiune ambițios pentru următorii ani, în vederea eradicării sărăciei extreme, a luptei pentru pace și securitate, a luptei împotriva inegalității și injustiției și pentru apărarea planetei'', a afirmat Cioloș, în alocuțiunea sa de la Adunarea Generală a ONU.

El a mai spus că este nevoie de mai multă integrare la nivelul diferitelor strategii privind schimbările climatice, dezvoltarea, ajutorul umanitar, eradicarea foametei, creșterea economică și edificarea păcii. ''Evoluțiile recente din estul și sudul Europei, din ultimii doi ani, au evidențiat provocări complexe în materie de securitate în vecinătatea țării mele. Acestea generează regrese în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare durabilă. Conflictele înghețate din jurul Mării Negre rămân o amenințare permanentă și gravă la adresa stabilității din regiune și din afara sa. Aceste conflicte pun în așteptare perspectiva prosperității și a respectării principiilor și normelor dreptului internațional. Suntem profund îngrijorați de utilizarea de tactici de luptă hibride și de anexarea ilegală a teritoriilor'', a adăugat premierul român. În opinia sa, instabilitatea în creștere din Orientul Mijlociu, cu epicentrul în Siria, este o sursă majoră de proliferare a terorismului, a migrației masive, a riscurilor de instabilitate nu numai pentru regiune, ci pentru întreaga lume.

''Această instabilitate trebuie să fie abordată cu determinare. Trebuie să încurajăm procesul de reconciliere în țările afectate de instabilitate, prin crearea de politici care vizează promovarea unor punți între comunități și pentru a asigura incluziune și reprezentare corespunzătoare. Ar trebui să reflectăm mai mult asupra unei strategii pentru reconstrucția post-conflict, bazându-ne pe obiectivele de dezvoltare durabilă și țintele lor, fie în Siria, Irak, Libia sau Yemen, și să continuăm discuțiile cu privire la procesul instituțional și contribuțiile financiare necesare, cu toate părțile implicate'', a subliniat Dacian Cioloș.

Rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, un must!

El a opinat că România este convinsă că rezolvarea conflictului israeliano-palestinian este una dintre cele mai importante sarcini pe care trebuie să le îndeplinim și care ar putea constitui un punct de cotitură pe drumul înapoi spre stabilizare, respectarea drepturilor fundamentale, acceptarea reciprocă și prosperitate. ''Atacuri teroriste cumplite au șocat lumea în acest an și ne-au reamintit că terorismul internațional subminează pacea și securitatea, pretutindeni în lume. Nu putem permitem teroriștilor să dețină controlul. Grupurile teroriste nu pot fi combătute doar printr-o acțiune militară, ci și prin reducerea atracției pe care o exercită asupra adepților lor, în special persoanele tinere. Trebuie să abordăm în primul rând cauzele principale care au permis extinderea acestor grupuri'', a accentuat premierul României.

El este de părere că prevenirea radicalizării este un element-cheie, acțiunea trebuie focalizată asupra condițiilor socio-economice ale persoanelor din comunitățile cele mai vulnerabile la radicalizare și recrutare, fiind necesare instrumente mai eficiente de comunicare și de educație. ''Îmi exprim aprecierea pentru progresele considerabile realizate în ultimele câteva luni, în lupta împotriva Daesh în Libia, Irak sau Siria. Este de maximă urgență să nu le permitem să-și găsească refugii sigure în alte zone, precum și să luăm toate măsurile pentru a opri fluxul de luptători străini să li se alăture. Dar acesta este doar un singur pas. Zonele eliberate au nevoie de reconstrucție și stabilizare. Ideea că răspunsul la terorism necesită o acțiune multilaterală, bazată pe dreptul internațional, a fost susținută de România de ceva timp. Din acest motiv, România și Spania au propus crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, ca mijloc de a asigura tragerea la răspundere a celor vinovați de crime oribile care continuă și în prezent'', a precizat Dacian Cioloș.

România candidează pentru un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru intervalul 2020-2021.

Taguri articol


12