EUFORIA CRĂCIUNULUI. Apropierea sărbătorilor de iarnă dezleagă nu numai inimile, dar şi pungile, iar cumpărătorii devin mai vulnerabili la produse care nu respectă standardele. Un studiu realizat de compania de asigurări LV îi avertizează pe consumatorii britanici privind achiziţionarea online de produse contrafăcute sau furate. China, România şi Nigeria sunt principalele ţări de origine de care cumpărătorii trebuie să se ferească. Se estimează că britanicii vor cheltui pe piaţa neagră, de Crăciun, circa 145 de milioane de euro.
CELE MAI BUNE PREŢURI. Cele mai numeroase obiecte furate în vederea vânzării online sunt dispozitive portabile pentru muzică, telefoane mobile şi produse electronice. Bunurile contrafăcute sau furate nu pot fi însă asigurate, a avertizat compania de asigurări LV. Unul din patru cumpărători online nu au căutat informaţii despre vânzător, la efectuarea tranzacţiei, ignorând acest lucru dacă preţul este convenabil. China, România şi Nigeria sunt semnalate drept cele mai importante locuri unde se găsesc produse contrafăcute sau furate. Ceea ce arată acest studiu este faptul că pe Internet există o piaţă uriaşă pentru produse furate sau contrafăcute, iar cumpărătorii ar trebui să fie atenţi la cumpărăturile care arată prea bine pentru a fi adevărate. ”Oricine cumpără aceste bunuri încurajează, totodată, infracţiuni ca jaful şi furtul”, este concluzia studiului.
PROTEJAREA BRANDURILOR. Paradoxal, cele mai predispuse să cumpere produse contrafăcute sunt persoanele cu venituri mari, se arată într-un studiu separat, realizat de Camera Internaţională de Comerţ. Studiul sugerează că DVD-urile, CD-urile, îmbrăcămintea şi programele pentru computere sunt cel mai bine vândute produse contrafăcute. Consumatorii britanici afirmă că ei cumpără bunuri contrafăcute pentru că nu îşi permit să plătească preţul pentru produsele originale sau pentru că nu ştiau că bunurile achiziţionate sunt contrafăcute. ”Această practică nu rămâne fără consecinţe. Lasă oameni fără locuri de muncă, iar şomajul este deja ridicat, îi expune la riscuri pentru sănătate şi siguranţă şi afectează în mod sever economia”, se subliniază şi în acest studiu.