România, ţară de şomeri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
20% din şomeri nu-şi găsesc un loc de muncă

România, ţară de şomeri

Eveniment 28 Iulie 2010 / 00:00 569 accesări

În condiţiile în care guvernanţii continuă să anunţe disponibilizări în majoritatea sectoarelor bugetare şi angajatorii particulari sunt nevoiţi şi ei să renunţe la o parte din personal, găsirea unui loc de muncă a devenit un vis în care tot mai puţini şomeri mai cred. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), peste 100.000 de persoane se află în şomaj de mai mult de un an, ponderea şomerilor de lungă durată în numărul total de şomeri depăşind 20%. Tinerii fără experienţă şi persoanele trecute de 40 de ani se numără printre cei mai expuşi la şomajul pe termen lung, spun specialiştii în resurse umane. Peste 70% dintre cei care apelează la agenţiile de ocupare a forţei de muncă în vederea găsirii unui loc de muncă sunt persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional. Persoanele cu studii universitare şi cele cu nivel de instruire liceal şi post-liceal apelează într-un număr mai mic la serviciile ANOFM, doar 6% şi respctiv 21% îşi caută job prin intermediul agenţiilor judeţene de ocupare a forţelor de muncă. Rata şomajului în luna iunie a fost de 7,44%, iar numărul de şomeri de 680.782 persoane, în scădere cu 21.072 faţă de luna precedentă. Potrivit fostului preşedinte al ANOFM, deputatul PSD Ioan Cindrea, rata reală a şomajului în România este de 10-12%, nu de 7,44%, iar numărul real de şomeri a crescut la 1,2 milioane. Deputatul PSD a acuzat conducerea ANOFM că refuză să facă publice cifrele reale. La nivelul judeţului nostru, potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa, rata şomajului a ajuns, în iunie, la 5,4% (17.362 de şomeri), în scădere cu 0,7% faţă de luna mai. Din cei 17.362 de şomeri, 8.322 erau femei.

S-AU PENSIONAT CA SĂ SCAPE DE ŞOMAJ. „Din numărul total al şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie, 1.208 au studii superioare, dintre aceştia 1.001 beneficiind de indemnizaţii de şomaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Gabriela Spătaru. Ea a adăugat că, în evidenţa Agenţiei, nu există nicio persoană care să fie în şomaj de mai mult de un an. Dacă nu există în evidenţă, asta nu înseamnă că în Constanţa nu există şomeri „veterani”. În 2009, numărul total al şomerilor noi intraţi în evidenţa AJOFM a fost de 22.400 de persoane. Dintre acestea, 1.596 au ieşit din evidenţa AJOFM pentru că şi-au găsit un nou loc de muncă. Alte 124 de persoane au ieşit din evidenţa Agenţiei ca urmare a pensionării, în timp ce 13 persoane au fost scoase de pe listele şomerilor pentru că au decedat. 574 de constănţeni nu mai sunt în evidenţa AJOFM pentru că nu şi-au înnoit cererea de loc de muncă după expirarea perioadei indemnizaţiei, 647 persoane nu mai figurează ca şomere pentru că nu s-au prezentat pentru obţinerea vizei lunare, două persoane pentru că au refuzat nejustificat să se încadreze sau să urmeze un curs de formare profesională, iar 210 persoane pentru că şi-au pierdut, temporar, capacitatea de muncă sau au intrat în concediu de maternitate.

Specialiştii se tem însă că cifrele pe care le deţinem până la această dată sunt irelevante, deoarece mulţi ”şomeri” lucrează la negru, iar alţii pur şi simplu nu şi-au depus actele. Astfel, oficial, avem peste 100.000 de şomeri „veterani”. Neoficial, avem aproape 200.000, spun specialiştii. Pentru anul următor, analiştii economici prevăd o situaţie dramatică, în contextul în care Fondul Monetar Internaţional a impus ca şi condiţie pentru obţinerea unei noi tranşe de bani disponibilizarea a 135.000 de bugetari!!

Taguri articol


12