România trebuie să fie pregătită să-şi asume 3.300 - 6.000 de posibile decese

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România trebuie să fie pregătită să-şi asume 3.300 - 6.000 de posibile decese

Justiție 04 Noiembrie 2009 / 00:00 479 accesări

Fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat, la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, unde a fost audiat în legătură cu gripa A/H1N1, că România ar trebui să fie pregătită să-şi asume posibile decese de la 3.300 la 6.000. Streinu Cercel a declarat că ar trebui să fie puse la bătaie toate unităţile de terapie intensivă care sunt în apropierea spitalelor de boli infecţioase. “Ar trebui să punem la bătaie toate unităţile de terapie intensivă care sunt în apropierea spitalelor de boli infecţioase. Acest lucru a fost organizat şi se ştie în momentul de faţă, inclusiv distanţele cele mai apropiate de terapie intensivă şi vreau să vă spun că avem localităţi în România care sunt la circa 46 de kilometri distanţă de terapie intensivă cu potenţial de a asista astfel de pacienţi”, le-a spus Streinu-Cercel deputaţilor din Comisia de sănătate. “La nivel rural, în momentul de faţă, avem o serie de probleme”, a precizat Streinu-Cercel. “Sînt pacienţi care dezvoltă în timp foarte scurt, circa 78 de ore, sindromul aşa-numitului plămân alb”, a spus Streinu Cercel, precizând că, în această fază, pacientul se sufocă. Streinu Cercel le-a vorbit deputaţilor şi despre structura virusului pandemic arătând că 30% din structura sa genetică este de la virusul gripal A/H1N1, 30% de la virusul gripal aviar, iar restul de la virusul gripal uman, “care îi dă şi posibilitatea transmiterii de la om la om”. El a arătat că în ultima perioadă acest virus a făcut o serie de progresii, îşi creşte virulenţa şi agresivitatea, existând riscul de apariţie a unor posibile decese. “Noi, în cadrul acestui program de pandemie, am calculat riscurile potenţiale pornind de la cinci tipuri de scenarii pe cele cinci categorii de nivel pandemic. S-au identificat cinci astfel de categorii: o categorie la care suntem în momentul de faţă şi e bine că suntem aici, este vorba de o rată de deces de sub 0,1%”, a precizat Streinu-Cercel.

Vaccinul antigripal nu a fost testat pe copii şi ar putea fi administrat abia din 2010

Preşedintele Comisiei de sănătate, deputatul Rodica Nassar, a declarat, după audierea fostului secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, că vaccinul împotriva gripei noi nu a fost testat încă pe copii şi, probabil, nu va putea fi aplicat acestora până în ianuarie 2010. “Mă sperie faptul că acest vaccin nu a fost încă testat pe copii şi, prin urmare, o categorie a populaţiei supraexpusă îmbolnăvirii cu acest virus nu va fi protejată decât după ianuarie 2010. Poate să fie o problemă, atâta timp cât vaccinul nu a fost testat pe copii şi nimeni nu şi-ar asuma responsabilitatea administrării acestuia în afara testelor necesare pentru autorizarea de folosinţă pentru preşcolari şi şcolari, înainte de a obţine avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului”, a comentat deputatul PSD. Nassar a precizat că membrii Comisiei au dorit să afle de la prof. univ. dr. Streinu-Cercel care este stadiul măsurilor luate de autorităţi împotriva virusului A/H1N1, adăugând că deocamdată “sunt luate în special măsuri de prevenţie”, pentru că vaccinul va începe să fie administrat în spitale după 27 noiembrie.

Se recomandă decontaminarea foselor nazale

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat că măsurile pe care trebuie să le ia populaţia împotriva contaminării cu virusul gripei A/H1N1 sunt spălarea pe mâini, pe faţă, cu apă şi săpun, decontaminarea foselor nazale şi autoizolarea la domiciliu în cazul în care simptomele apar. “Ce ar trebui să facă populaţia? Să se spele pe mâini, pe faţă, să nu evite apa şi săpunul, să-şi decontamineze fosele nazale şi, dacă se îmbolnăvesc, să se autoizoleze la domiciliu, să anunţe medicul de familie, iar dacă n-au medic de familie, să se prezinte la unităţile de boli infecţioase”, a precizat Streinu-Cercel. În legătură cu simptomele pe care oamenii le pot avea atunci când au contactat gripa nouă, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel a spus că “o persoană care face o infecţie respiratorie superioară, adică îi curge nasul, începe să strănute, îl doare în gât, are o stare febrilă şi o stare uşor alterată, este posibil să aibă aspect al unei infecţii cu virusul A/H1N1”. El a precizat că în acest moment nu se pune problema importului de vaccinuri împotriva gripei noi, arătând că problema se punea în urmă cu o săptămână. Întrebat în legătură cu întârzierea administrării vaccinului realizat de Institutul “Cantacuzino”, Streinu-Cercel a spus că trebuie ţinut sub supraveghere fiecare focar în parte, dar că institutul “s-a mişcat extraordinar de bine”, adică “şi-a făcut treaba şi e în grafic”.



12