„România trebuie să intensifice eforturile de combatere a fraudelor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„România trebuie să intensifice eforturile de combatere a fraudelor”

Externe 12 Iulie 2011 / 00:00 365 accesări

România şi Bulgaria trebuie să intensifice, în continuare, eforturile în combaterea fraudelor legate de fonduri europene, a declarat comisarul pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă, Algirdas Semeta, într-un interviu apărut ieri, în cotidianul economic austriac ”WirtschaftsBlatt”. ”În opinia noastră, în prea multe cazuri, procedurile judiciare au fost închise din lipsă de probe suficiente. Astfel, autorităţile române nu au continuat cercetările în 73% din cazurile transmise de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă)”, a precizat comisarul european în interviul acordat corespondentului la Bucureşti al publicaţiei. Potrivit oficialului comunitar, în prezent, la OLAF sunt în derulare 81 de anchete care se referă la Bulgaria şi 32 la România. În Bulgaria, 64 din totalul cazurilor au legătură cu domeniul agriculturii, iar în România, 18. În majoritatea cazurilor este vorba despre facturi umflate şi declaraţii false în cererile de subvenţii din fonduri comunitare, a indicat Semeta.

ÎNTREBAT DACĂ TRAFICUL ILEGAL DE LA GRANIŢELE ROMÂNIEI ŞI BULGARIEI AR PUTEA SĂ ÎMPIEDICE ADERAREA LOR LA SCHENGEN, SEMETA A PRECIZAT CĂ DECIZIA PRIVIND INTRAREA UNEI ŢĂRI ÎN SPAŢIUL EUROPEAN DE LIBERĂ CIRCULAŢIE TREBUIE LUATĂ ÎN UNANIMITATE DE STATELE MEMBRE, COMISIA FUNCŢIONÂND AICI DOAR CA OBSERVATOR.

”În principiu, tema traficului nu se află oficial printre precondiţiile de aderare. Evaluarea cuprinde controlul frontierelor terestre, maritime şi aeriene, eliberarea de vize, cooperarea autorităţilor, gradul de pregătire pentru punerea în comun şi utilizarea datelor Sistemul de Informaţii Schengen, precum şi securitatea datelor. Informal, însă, tema traficului este, fireşte, una importantă, pentru că joacă un rol însemnat în funcţionarea fără fricţiuni a pieţei comune”, a declarat Semeta. El a mai precizat că OLAF investighează numai cazurile cu impact potenţial asupra bugetului UE, traficul de produse supuse accizării, cum sunt tutunul şi alcoolul. La nivelul UE, pagubele generate de traficul de ţigări se ridică anual la circa 10 miliarde de euro, ceea ce, în vremuri în care se cer economii din partea tuturor, este inacceptabil, a subliniat oficialul european.



12