România va fi cap de serie în Liga Națiunilor la fotbal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
UEFA a definitivat formatul noii competiții europene inter-țări

România va fi cap de serie în Liga Națiunilor la fotbal

Sport 11 Octombrie 2017 / 16:53 796 accesări

UEFA a definitivat miercuri, la finalul preliminariilor CM 2018, grupele valorice pentru prima ediție din Liga Națiunilor la fotbal, o competiție nouă, la care vor participa toate cele 55 de națiuni afiliate. Practic, această competiție nou înființată va înlocui seria de meciuri amicale disputate de selecționatele europene la datele oficiale stabilite de UEFA.

Echipele participante la prima ediție din Liga Națiunilor, care va debuta în septembrie 2018, au fost împărțite în patru ligi, conform coeficientului din clasamentul UEFA. Câștigătoarele grupelor din Ligile B, C și D (câte patru echipe în total) vor promova în Liga A, iar cele care vor termina în subsolul clasamentelor vor retrograda. Tragerea la sorți a grupelor va avea loc pe 24 ianuarie 2018, la Lausanne.

În grupe se joacă fiecare cu fiecare, tur-retur. Câștigătoarele vor juca turneu final, sub forma unui Final Four (semifinale și meciuri de clasament), în iunie 2019. Prima clasată după Final Four-ul din Liga A va fi declarată câștigătoarea competiției.

Iată formatul competiției:

Liga A - patru grupe a câte trei echipe

Participante - Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franța, Anglia, Elveția, Italia, Polonia, Islanda, Croația, Olanda

Liga B - patru grupe a câte trei echipe

Participante - Austria, Țara Galilor, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Irlanda, Bosnia-Herțegovina, Irlanda de Nord, Danemarca, Cehia, Turcia

Liga C - o grupă cu trei echipe și trei grupe a câte patru echipe

Participante - Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia, Lituania

Liga D - patru grupe a câte patru echipe

Participante - Azerbaidjan, Macedonia, Belarus, Georgia, Armenia, Letonia, Insulele Feroe, Luxemburg, Kazahstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar

Liga C este împărțită, la rândul ei, în următoarele urne valorice:

Urna 1: Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia

Urna 2: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia

Urna 3: Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda

Urna 4: Cipru, Estonia, Lituania

Partidele se dispută tur-retur, în septembrie, octombrie și noiembrie 2018.

Pe 2 decembrie 2018 are loc tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. Cele șase urne valorice vor fi stabilite exclusiv pe baza performanțelor din grupele Ligii Națiunilor. În liga României, câștigătoarele celor patru grupe alături de cele mai bune două ocupante ale locurilor secunde vor fi în a treia urnă valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2020. Celelalte echipe vor fi în urna a patra valorică.

Preliminariile EURO 2020 se desfășoară în perioada martie-noiembrie 2019. Cele mai bine clasate echipe în cele patru grupe din Liga C a Ligii Națiunilor, care nu s-au calificat deja la EURO 2020 prin intermediul preliminariilor, merg în play-off-ul Ligii Națiunilor (martie 2020).

Cele patru echipe din play-off vor disputa semifinale într-o singură manșă (pe terenul echipei cu linie de clasament mai bună în grupele Ligii Națiunilor), iar finalistele se vor duela într-o singură manșă (gazda va fi trasă la sorți). Câștigătoarea se califică la EURO 2020. Astfel, una dintre echipele minore ale continentului are garantat un loc la EURO 2020! Asta pentru că toate cele patru câștigătoare de ligi obțin calificarea la turneul final, indiferent de ce fac în preliminarii.

Taguri articol


12