România: Vânzarea şi cumpărarea de gaze, reglementate de infringementul european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
5% la bursă!

România: Vânzarea şi cumpărarea de gaze, reglementate de infringementul european

Economie 02 Septembrie 2016 / 16:02 372 accesări

Producătorii de gaze naturale sau afiliații acestora vor fi obligați, în perioada 1 octombrie 2016 - 31 decembrie 2016, să încheie contracte pe piețele centralizate din România pentru vânzarea unei cantități minime de gaze naturale din producția proprie de 5%, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale, conform unui proiect de OUG publicat pe site-ul Ministerului Energiei. De asemenea, furnizorii vor trebui, în aceeași perioadă, să încheie contracte pe piețele centralizate din România, în conformitate cu reglementările ANRE, pentru cumpărarea unei cantități minime anuale de gaze naturale care nu poate fi mai mică de 40% din cantitatea de gaze naturale cumpărată și recepționată în anul calendaristic respectiv. Totodată, furnizorii vor fi obligați să vândă către clienții finali o cantitate minimă anuală de gaze naturale care nu poate fi mai mică de 20% din cantitatea de gaze naturale vândută și livrată, până la sfârșitul anului calendaristic, o cantitate minimă de gaze naturale, către clienții angro, care nu poate fi mai mică de 40% din cantitatea de gaze naturale vândută și livrată, de către furnizor, în anul calendaristic respectiv.

"Considerentele care au stat la baza stabilirii procentelor minime de cumpărare și de vânzare pe piețe centralizate au avut în vedere asigurarea unui proces treptat de trecere de la utilizarea preponderentă a contractelor bilaterale către instrumentele specifice piețelor centralizate, luând în calcul și structura clienților finali de pe piața internă de gaze. Impunerea cu celeritate a acestor obligații are drept scop asigurarea prealabilă și în timp util a condițiilor necesare pentru funcționarea pieței de gaze naturale în condiții transparente și nediscriminatorii și fără să fie afectată securitatea aprovizionării cu gaze naturale a clienților finali după data de 31 martie 2017, când obligativitatea prevăzută la articolul 124, alin. (1) lit. e) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, nu va mai produce efecte", se explică în Nota de fundamentare a proiectului.

Producătorii sau afiliații acestora, precum și furnizorii care nu vor tranzacționa pe piețele centralizate cantitățile minime pentru care au obligația de tranzacționare, potrivit legii, vor fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 1 și 3% din cifra de afaceri anuală.

Toate aceste modificări vin în urma procedurii de infringement cu care ne-a „cadorisit” Comisia Europeană (CE). Conform Notei de fundamentare, aceste schimbări au fost determinate, printre altele, de necesitatea de a remedia, în termen cât mai scurt posibil, situația juridică pe baza căreia Comisia Europeană consideră că România a încălcat articole din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009, privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

Totodată, se vizează asigurarea premiselor necesare închiderii procedurii de infringement instituite prin cauza 2012/2114, eliminarea riscului iminent de a se transmite această cauză la Curtea Europeană de Justiție și, pe cale de consecință, eliminarea riscului impunerii unor amenzi în sarcina Statului Român.

De asemenea, un alt motiv este necesitatea de a menține actualul sistem de alocare a cantităților de gaze naturale, către clienții casnici și către producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populației, în perioada 1 octombrie 2016 - 31 martie 2017, în scopul de a evita apariția unor riscuri în privința securității și continuității în alimentarea acestora, pe perioada sezonului rece, și, în același timp, necesitatea de a asigura furnizorilor care livrează gaze naturale către clienții casnici perioada de timp necesară pentru implementarea și/sau organizarea în vederea aplicării unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție a gazelor naturale și tratamentul egal și nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziție a gazelor naturale, în calitate de ofertanți.



12