România vinde arme Statului Islamic?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzații explozive

România vinde arme Statului Islamic?

Externe 03 Februarie 2015 / 00:00 635 accesări

            Președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate și Apărare din cadrul Legislativului de la Bagdad (Irak) susține că gruparea Stat Islamic (SI) este pe punctul de a primi muniție în valoare de 300 de milioane de dolari din România. Hakim Zamili afirmă într-un comunicat de presă, citat de Iraqinews.com, că teroriștii sunniți ar fi încheiat un contract de livrare de armament cu statul român, iar achiziția este finanțată de către o țară vecină Irakului. Liderul comisiei parlamentare i-a cerut premierului Haider al-Abadi să intervină urgent pentru a opri tranzacția și pentru a împiedica muniția să ajungă în mâinile luptătorilor grupării jihadiste. Contactat pentru un punct de vedere de către jurnaliștii irakieni, ambasadorul României la Bagdad, Iacob Prada, a dezmințit acuzațiile. Reprezentantul diplomatic al țării noastre a precizat că toate exporturile de armament către Irak se fac doar cu acordul Guvernului irakian, iar ambasada ține o evidență strictă în acest sens. „Informaţia privind armament românesc şi provizii furnizate grupării SI este incorectă. România nu furnizează armament niciunuia dintre statele învecinate Irakului”, a declarat oficialul român.

            POZIȚII TRANȘANTE O dezmințire în acest sens a venit, ieri, și din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București. Diplomația română a transmis că astfel de afirmații denigratoare din partea politicienilor irakieni pot afecta relațiile dintre cele două state. MAE a respins ca nefondate declarațiile potrivit cărora România ar putea avea presupuse legături comerciale cu vreo organizație considerată teroristă de către comunitatea internațională. Mai mult decât atât, Ministerul român de Externe cere Parlamentului irakian să prezinte scuze în mod public pentru acuzațiile grave și neprobate. MAE face precizarea că misiunea diplomatică a României la Bagdad întreprinde deja demersurile necesare pentru clarificarea situației. Ambasadorul Iacob Prada a avut o întrevedere urgentă, sâmbătă, cu președintele Parlamentului irakian, căruia i-a făcut cunoscută poziția oficială a României cu privire la acuzațiile formulate. Oficialul irakian şi-a exprimat regretul faţă de faptul că un membru al Parlamentului a făcut astfel de afirmaţii „denigratoare” și a calificat situaţia ca „inacceptabilă”. „România va continua să sprijine statul irakian în lupta împotriva terorismului şi în restabilirea securității pentru întreaga societate irakiană. Țara noastră contribuie la eforturile internaţionale de combatere a terorismului şi va continua să fie implicată în lupta împotriva acestui flagel. România este membru al Coaliţiei internaţionale anti-ISIL şi reafirmă angajamentul său de a combate terorismul”, precizează MAE.

Sprijin la doi pași

Deși oficialul irakian care a adus acuze României nu a precizat care este statul care a finanțat achiziția de muniție destinată Statului Islamic (SI), de la apariția grupării extremiste sunnite au existat ipoteze despre posibilii săi finanțatori. Printre aceștia s-au numărat Kuweitul și Qatarul. Jurnaliștii britanici dezvăluiau, în toamna anului trecut, cum fundații conectate rețelei Al-Qaida ajută la strângerea de fonduri pentru înarmarea Statului Islamic. Presa din cele două emirate a acuzat chiar că banii destinați cumpărării de armament pentru SI s-ar fi oferit cu acordul tacit al guvernelor celor două state. Pentru a-și apăra reputația, Qatar a emis un act normativ care să reglementeze actele de donație din emirat, în contextul suspiciunilor ce planau asupra sa. De asemenea, Kuweitul a purtat discuții secrete cu partenerii săi occidentali angajați în lupta contra terorismului, pentru a-i asigura pe aceștia de sprijinul său în combaterea grupării jihadiste.



12