Un studiu recent realizat de GfK Custom Research afirmă că românii au cea mai mare încredere în pompieri. Aceeaşi poziţie pe podium o ocupă luptătorii cu focul şi la nivel european. Studiului GfK în România concluzionează că serviciul pompieri a înregistrat o rată de încredere de 94 la sută, fiind urmat de forţele armate (90%), serviciul poştal (89%) şi profesori (85%). Doctorii prezintă o rată de încredere de 75%, publicitatea de 58%, iar poliţia, 53%. La polul opus se află politicienii şi firmele de avocatură, care au obţinut cele mai mici rate, de 14 şi respectiv 42%. La nivel european, clasamentul privind încrederea aşează pompierii pe primul loc, cu 91%, urmaţi de doctori, cu 83%, profesori, cu 82%, serviciul poştal, 76%, forţele armate, 73%, poliţie, 69%, firme de avocatură, 48%, publicitate, 32% şi politicieni, 14%. Conform aceleiaşi surse, politicienii şi-au creat o imagine îndoielnică în special în Italia (6%) şi Grecia (9%), dar şi în Franţa sau în Germania (10%) în ambele ţări. În SUA, elita politică se situează, de asemenea, pe cel mai mic loc în clasamentul Indicelui de Încredere. Totuşi, cu o valoare de 22%, proporţia respondenţilor americani care au încredere în politicienii lor este considerabil mai mare decît în Europa de Vest. Valori similare au fost realizate de către politicienii din Elveţia, Olanda, Belgia, Spania şi Suedia.
Din acelaşi studiu reiese că forţele armate se bucură de cea mai mare încredere în România - 90%, iar în Polonia, de cea mai scăzută - 51%. Nivelul de încredere acordat armatei în Europa de Vest este similar cu cel pentru poliţie. În SUA, forţele militare au înregistrat cu 10% mai mult în termeni de nivel de încredere, aprox. 83% dintre ei exprimînd o părere pozitivă, iar acest lucru plasează forţele armate pe locul trei, înaintea profesorilor şi doctorilor. În Europa de Vest şi SUA, trei sferturi dintre subiecţii chestionaţi au încredere în poliţie. Suedezii acordă cea mai mare încredere poliţiei (87%), fiind urmaţi de germani (85%), în timp ce Rusia şi Polonia înregistrează cele mai scăzute rate de încredere, respectiv 31% şi respectiv 36%. Judecătorii şi agenţiile de protecţia mediului au fost clasificate ca fiind de încredere de către aprox. 60% dintre respondenţi în Europa de Vest şi SUA, ca şi în Europa Centrală şi de Est. Potrivit GfK, suedezii, olandezii, polonezii şi germanii au o părere deosebit de bună faţă de curţile de judecată.
GfK Custom Research a folosit Indicele de Încredere GfK din primăvara acestui an pentru a determina nivelul de încredere pe care îl are populaţia în 20 de grupuri profesionale şi organizaţii, fiind intervievaţi 19.760 de oameni din 19 ţări europene şi din SUA.