Românii au investit peste 2 miliarde lei în cea mai recentă ofertă de titluri de stat Fidelis a Ministerului Finanțelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românii au investit peste 2 miliarde lei în cea mai recentă ofertă de titluri de stat Fidelis a Ministerului Finanțelor

Economie 04 Iulie 2024 / 14:35 71 accesări

Ministerul Finantelora atras peste 2,1 miliarde de lei (435,5 milioane euro) prin cea de-a treia ofertă primară de vânzare de titluri de stat Fidelis, destinată populației, derulată în acest an prin intermediul pieței locale de capital. Oferta a fost structurată în cinci emisiuni: cele în moneda națională au însumat subscrieri în valoare de 942,7 milioane lei, iar cele două emisiuni în euro au atras subscrieri de 245,9 milioane euro. Toate cele cinci emisiuni Fidelis au debutat la tranzacționare joi, 4 iulie, pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București.

„De șapte ediții Fidelis reușim să fim aproape de români și de nevoile lor, atât pe plan financiar, cât și social. Ne-am integrat cred eu suficient de puternic în piața de capital atât cu titlurile lansate în mod uzual, precum și cu tranșa dedicată donatorilor. Investitorii înțeleg și sprijină constant această inițiativă, eforturile lor fiind răsplatite atât prin instrumentele în care investesc, dar și prin sprijinul real social și uman pe care îl aduc semenilor lor. La această ediție, tranșa dedicată donatorilor a atras cea mai mare sumă din toate cele șapte tranșe speciale lansate până acum, având și cea mai mare pondere în suma totală atrasă prin toate tipurile de instrumente oferite în luna iunie. Mulțumim investitorilor și colaboratorilor noștri, băncile din sindicatul de intermediere și BVB, pentru încrederea în titlurile Fidelis lansate de Ministerul Finanțelor", a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.


„Bursa a devenit tot mai atractivă pentru români, iar unul dintre factorii determinanți este și recurența programului Fidelis al Ministerului de Finanțe. Avem deja aproape192.000de investitori la sfârșitul primului trimestru, iar până la finalul acestui an sunt mari șanse să mai adăugăm în jur de 40.000 de conturi. Programul Fidelis este unul de referință inclusiv pentru companii care, la fel ca și Ministerul Finanțelor, pot folosi piața de capital pentru a obține finanțarea necesară dezvoltării afacerilor. Mai mult, antreprenorii români au acces, până în 2025, la fonduri nerambursabile pentru listarea la bursă prin intermediul Programului Național de Reziliență și Redresare. Ambele demersuri, programul Fidelis al Ministerului de Finanțe și apelul de proiecte<Listarea la bursă a întreprinderilor> lansat recent de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei românești și îi aduc atât pe români, cât șipe antreprenori, mai aproape de bursă",a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.


„Ministerul Finanțelor se implică nu doar ca autoritate a statului în dezvoltarea pieței de capital locale, ci și în modul cel mai direct posibil, în calitate de emitent, în utilizarea bursei ca mecanism de finanțare. Românii au finanțat statul cu peste 31,6 miliarde lei prin cele 17 oferte Fidelis derulate din 2020 până în prezent. Mulți dintre cei care au subscris în cadrul ofertelor Fidelis au interacționat poate pentru prima dată cu bursa și ne bucurăm că unii dintre ei au ales să devină investitori activi. Felicitări echipei de la Ministerul de Finanțe și consorțiului de intermediere pentru listarea de succes a unor noi titluri de stat Fidelis",a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.



Ştiri recomandate

12