Românii, cei mai bolnavi europeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ne pierdem viaţa în spitale

Românii, cei mai bolnavi europeni

Eveniment 07 Martie 2012 / 00:00 819 accesări

Ştim totul despre cât de prost funcţionează resorturile care ar fi trebuit să pună în mişcare marele mecanism al Sănătăţii în România. Nu contează foarte mult că bolnavii de cancer cer să fie eutanasiaţi, precum câinii, pentru a nu muri în chinuri, nici că bătrânii nu au bani să-şi cumpere medicamente, nici că, la noi, asigurarea de Sănătate nu înseamnă nimic, nici că s-au mai introdus câteva taxe… Toate aceste lucruri sunt cât se poate de îndepărtate de preocupările guvernanţilor care inaugurează pe bani grei săli de sport şi bazine de înot în mediul rural, în sate unde nu există apă şi canalizare şi unde oamenii abia îşi croiesc drum către case, pe uliţele înzăpezite. Dincolo de faptul că deţinem primele locuri în UE în ce priveşte mortalitatea în cazul diferitelor boli, starea macabră de sănătate a populaţiei repercutează, cum e şi firesc, şi asupra economiei. Iar rezultatele, după atâţia ani de chinuri îndurate de populaţie, sunt cât se poate de vizibile. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Prognoză Economică, cu sprijinul Local American Working Group (LAWG), ca urmare a stării de sănătate precară a populaţiei, economia românească pierde circa 18,6 miliarde euro (15% din PIB-ul din 2010) în termeni de PIB pe termen mediu şi lung. În schimb, studiul arată că dacă starea de sănătate a populaţiei din România ar fi la nivelul mediu al UE, ar exista un surplus în producţia economică de 6,7 miliarde euro (6% din PIB-ul din 2010), rezultat din creşterea participării forţei de muncă şi a productivităţii.

TAXAREA INDUSTRIEI FARMA, SUPERAFACERE PENTRU STAT De asemenea, analiza menţionează că din impozite şi taxe achitate de către industria farmaceutică la bugetul central se înregistrează încasări de peste 20% din totalul valorii pieţei de medicamente pe bază de prescripţie, respectiv 1,7 miliarde lei. ”Dacă ţinem seama şi de noua taxă clawback introdusă în 2011, totalul impozitelor şi taxelor plătite de către această industrie va ajunge la 30% din totalul pieţei medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală. (…) România este printre ţările cu cea mai lungă perioadă oficială de colectare a creanţelor în industria farmaceutică. Termenele de plată oficiale pentru medicamentele RX compensate sunt de până la 210 zile, însă în practică achitarea acestora s-a efectuat la peste 300 zile în 2011. Cu toate că industria farmaceutică este împovarată de constrângerile de lichiditate din cauza întârzierilor semnificative în colectarea creanţelor, jucătorii de pe această piaţă nu transferă în totalitate aceste efecte negative asupra partenerilor lor financiari şi comerciali”, se precizează în raport. Producătorii de medicamente sunt printre cei mai mari contribuabili la veniturile guvernamentale din impozite şi taxe. Taxele aplicate produselor farmaceutice, care includ în principal TVA, impozite, taxe pentru importuri şi accize, ajung la 1,14% din totalul taxelor pe produse colectate la nivelul economiei.

CEI MAI BOLNAVI EUROPENI ”Industria farma din România a ajuns la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc. Acest lucru are repercusiuni directe asupra societăţii şi a economiei româneşti, putând determina ieşirea de pe piaţă a unor jucători importanţi. Pe de altă parte, dacă ne uităm la productivitatea muncii, pierdem foarte mult prin faptul că starea de sănătate a românilor este considerabil mai proastă decât în alte ţări, lucru ce se traduce prin pierderi economice concrete. Studiul demonstrează încă o dată că sistemul de sănătate este profund subfinanţat”, a declarat directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, Lucian Albu. Totodată, ca o consecinţă a bolilor, România pierde 16.000 de ani de viaţă activă la 100.000 de persoane într-un ciclu de viaţă, clasându-se astfel printre ţările cu cea mai mare povară a bolilor din Europa Centrală şi de Est.



12