Țara din Europa cu cele mai multe victime în urma accidentelor de circulație, România, stabilește noi recorduri în privința încălcării regulilor. Conform unui sondaj de opinie realizat în mediul online prin intermediul unei platforme dedicate campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră "Fii treaz la volan !" și la care au participat peste 8.000 de respondenți, șase din zece șoferi români vorbesc la telefonul mobil în timp ce se află la volan, fără a utiliza dispozitive handfree, în timp ce aproape trei sferturi dintre pietoni traversează neregulamentar strada cel puțin ocazional, arată rezultatele. În plus, circa 40% dintre șoferii din România trimit mesaje text atunci când se află la volan, dintre care 21% cu frecvență rară și 4% aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul. Totodată, unul din cinci conducători auto, 18%, a declarat că a condus sub influența alcoolului cel puțin o dată.
La nivel general, 60% dintre șoferii români recunosc faptul că vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc fără a folosi un handsfree, în timp ce 54% dintre respondenți au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiți atunci când conduc. Însă 3% dintre ei se simt des obosiți la volan, iar 8% din totalul celor chestionați au admis că au ațipit la volan în timp ce conduceau.
În ceea ce privește comportamentul pietonilor români, rezultatele sondajului de specialitate arată că 70% dintre aceștia traversează neregulamentar, 66% fac acest lucru ocazional, în timp ce 7%, în fiecare zi. Mai mult decât atât, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puțin o dată, 18% foarte rar, 17% uneori, 5% adesea. "Distragerea atenției este o altă problemă care poate crește riscul unui accident rutier. De exemplu, peste 60% dintre pietoni sunt atenți la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă", au explicat realizatorii cercetării.
Și la bicicliști stăm prost!
Pe de altă parte, 77% dintre bicicliști nu folosesc niciun echipament de protecție când circulă cu acest mijloc de transport. De asemenea, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecție, cât și genunchiere, cotiere și alte elemente de siguranță. În trafic, 45% dintre participanții la sondaj care merg pe bicicletă spun că semnalizează cu mâna schimbarea direcției de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică.
În plus, peste jumătate dintre motocicliști se strecoară printre mașini în trafic, iar 23% apelează la această metodă de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. La capitolul siguranță, 54% dintre motocicliști au declarat că poartă atât cască de protecție, cât și îmbrăcăminte de protecție, în timp ce 29% optează doar pentru cască, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protecție atunci când circulă cu motocicleta.
Sondajul "Cât de treaz ești în trafic?", desfășurat în perioada 21 august - 17 septembrie în mediul online, a fost realizat pe un eșantion de 8.081 de respondenți, majoritatea (76%) având între 18 și 25 de ani. Din totalul celor intervievați, 76% au fost bărbați, iar 23%, femei.