Poliţia spaniolă a anihilat o reţea de cetăţeni români şi croaţi, specializată în furturi la domiciliu. O parte dintre români au fost arestaţi într-o tabără ilegală din localitatea spaniolă Lliria. Femeile şi bărbaţii arestaţi au vîrste între 21 şi 49 de ani şi au ajuns în Valencia în urmă cu o lună şi jumătate. Poliţiştii au reuşit să aresteze doi membri ai reţelei după ce victima unui furt la domiciliu s-a ascuns sub pat în timpul furtului şi a trimis un mesaj poliţiei. Alţi trei români au fost arestaţi în Spania pentru furtul unei maşini. Poliţiştii i-au oprit pe români după ce aceştia au accidentant un motociclist. 57 de români stabiliţi ilegal într-o tabără improvizată din Granada au fost evacuaţi de poliţia spaniolă. Spaţiul ocupat abuziv de români se afla în incinta unui parc tehnologic, în apropierea unei autostrăzi. Pe acel loc urma să se construiască un campus. Autorităţile spaniole au oferit cazare unora dintre cetăţenii evacuaţi, dar 20 de oameni au rămas sub cerul liber. Cetăţenii români s-au instalat în semn de protest în faţa primăriei din Granada, pentru a solicita soluţionarea problemei locative.
Şi în Franţa, patru persoane de naţionalitate română au fost plasate în arest preventiv, marţi, la Dijon, după descoperirea, luni seară, a cadavrului unui dentist înjunghiat în cabinetul său, însă autorităţile favorizează ipoteza unei sinucideri. Dentistul, în vîrstă de 40 de ani, a fost găsit de iubita sa, cu un cuţit înfipt în zona inimii. Patru români, dintre care unul prezenta urme de sînge pe pantaloni, descoperite în urma unei analize, au fost arestaţi şi plasaţi în arest preventiv în legătură cu moartea dentistului. Potrivit unei surse apropiate anchetei, mai multe elemente sprijină totuşi teza sinuciderii doctorului. Astfel, anchetatorii au găsit ciorne de scrisori în care dentistul, depresiv, îşi mărturisea intenţia de “a pune capăt la toate”. În plus, autopsia nu a dovedit nicio rană la mîini specifică unor eventuale gesturi de apărare, aşa cum se întîmplă de obicei în cazul atacurilor cu arme albe.
În Italia, prefectul Romei, Carlo Mosca, propune înfiinţarea unei agenţii naţionale care să gestioneze problema romilor aflaţi pe teritoriul Italiei. Potrivit prefectului Romei, în Italia există 140.000 de romi nomazi, jumătate dintre ei minori, un număr infim în comparaţie cu cei 58 de milioane de locuitori ai Italiei. Prefectul a explicat că problema prioritară la Roma sînt spaţiile locative: “Dacă se vor construi noi locuinţe, vor fi mai multe locuri de muncă, inclusiv pentru români”.