Românii conduc în topul încrederii în viitorul UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românii conduc în topul încrederii în viitorul UE

Monden 13 Mai 2014 / 00:00 379 accesări

Românii se află pe primul lor în topul încrederii în viitorul UE, relevă un sondaj Eurobarometru publicat ieri de Comisia Europeană, cu 76% dintre respondenţi total optimişti cu privire la viitorul UE. Pe locurile următoare în acest top se află Malta cu 71%, Polonia cu 70%, Croaţia cu 67% şi Estonia şi Danemarca cu câte 66%. Potrivit sondajului, pe ultimele două locuri în topul încrederii în viitorul UE se află Italia şi Grecia, 41% dintre italieni şi 37% dintre greci fiind total optimişti în privinţa viitorului forului comunitar european.

Sondajul special „Europeni 2014” relevă că majoritatea europenilor (34%) au o imagine pozitivă despre UE, comparativ cu 26% dintre dintre cei chestionaţi, care au afirmat că au o imagine negativă a UE. Sondajul mai arată că optimismul este în creştere cu privire la perspectivele economice din Europa şi la viitorul Europei. Astfel, în 20 din cele 28 de state membre, cetăţenii europeni afirmă că se aşteaptă ca situaţia economică din ţara lor de origine să se îmbunătăţească în următoarele 12 luni. La acest capitol, 23% dintre români cred că perspectivele economice s-au îmbunătăţit, cu două puncte procentuale mai mult faţă de ultimul Eurobarometru, în timp ce 31% dintre români consideră că perspectivele au rămas aceleaşi, cu trei puncte procentuale mai puţin, iar 41% consideră că nu s-a schimbat nimic. Cei mai mulţi europeni care apreciază că perspectivele economice se vor îmbunătăţi sunt maltezii, cu 46 % (mai mult cu patru puncte procentuale) şi danezii, cu 42% (în scădere cu două puncte procentuale), pe ultimul loc din acest punct de vedere fiind cehii, cu 14% (în creştere cu două puncte procentuale).

Pe ansamblu, încrederea faţă de UE este în creştere cu un punct procentual, la 32%, şi rămâne superioară faţă de încrederea în parlamentele naţionale, aflată în scădere cu două puncte procentuale, la 27%, şi în guverne, în creştere cu trei puncte procentuale, la 26%. Totodată, mai mult de jumătate dintre europeni (53%) susţin că iau în calcul un viitor pozitiv pentru UE. La întrebarea dacă impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins deja apogeul, 44% dintre europenii chestionaţi sunt de acord cu faptul că există o creştere faţă de sondajul din toamna anului 2013. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre europeni (49%) cred că şomajul este cel mai important aspect cu care se confruntă în ţara de origine, în acest moment.

Eurobarometrul publicat luni are la bază un eşantion reprezentativ de persoane din toate cele 28 de state membre ale UE, fiind intervievaţi în total aproape 28.000 de cetăţeni în perioada 15 - 24 martie 2014.

Taguri articol


12