Românii de la frontiera cu R. Moldova, pregătiţi să adere la Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românii de la frontiera cu R. Moldova, pregătiţi să adere la Schengen

Externe 20 Ianuarie 2011 / 00:00 349 accesări

Poliţia de Frontieră română de la Ungheni, un punct de trecere între R. Moldova şi România, afirmă că acolo este frontiera externă a UE şi este bine securizată, declarându-se pregătită să adere la spaţiul Schengen, de călătorie fără paşaport. Punctul de frontieră a apărut în mijlocul satului Ungheni, cu o populaţie de 1.000 de locuitori, pe calea ferată, nu departe de Prut, râul ce desparte, pe o lungime de 600 de kilometri, R. Moldova de România, care a aderat la UE la 1 ianuarie 2007. ”Anterior, controlam trenurile la 30 de kilometri de aici. Dar, pentru a răspunde cerinţelor Schengen, am construit acest punct de control”, a declarat comandantul Poliţiei de Frontieră a judeţului Iaşi, Ştefan Alexa. România a cheltuit peste un miliard de euro, dintre care 50% sunt fonduri europene, pentru a implementa normele Schengen. Cele circa 12 trenuri de marfă şi pasageri între R. Moldova şi România sunt verificate de vameşi şi poliţişti. Acest post de frontieră este echipat cu 28 de camere de supraveghere şi este împrejmuit de un gard lung de 800 de metri. Graţie unui aparat de control mobil, poliţiştii verifică dacă pasagerii sunt supuşi vreunor interdicţii. Calculatoarele lor sunt conectate la Interpol sau la Sistemul Informatic Schengen (SIS).

Purtând numele unui oraş din Luxemburg, Schengen este un spaţiu în interiorul căruia aproximativ 400 de milioane de cetăţeni din 25 de ţări europene circulă fără paşapoarte. Pentru a garanta securitatea şi a lupta contra imigraţiei ilegale, cooperarea între poliţişti şi autorităţile judiciare a fost consolidată, conform unor criterii stricte. Deşi Bucureştiul speră să adere în martie 2011, integrarea în Schengen a devenit un subiect fierbinte, după ce Franţa şi Germania au apreciat, la sfârşitul lui decembrie, că această dată este prematură. Parisul şi Berlinul vor să condiţioneze intrarea Bulgariei şi a României de ”progrese ireversibile în lupta contra corupţiei”. Dar Bucureştiul vrea să fie judecat cu aceleaşi criterii tehnice ca şi celelalte state care au aderat la Schengen, între care capacitatea sa de a securiza frontierele externe ale UE. Autorităţile române resping criticile Franţei asupra fluxurilor care trec între R. Moldova şi România, precizând că societatea EADS a furnizat sistemul de supraveghere a acestei zone. Peste 150 de camere cu vedere termică permit scrutarea celei mai mici mişcări, inclusiv pe timpul nopţii, de-a lungul acestei frontiere. Echipamentul de supraveghere şi acţiunea autorităţilor române la frontiera cu R. Moldova sunt de un nivel bun, au declarat surse diplomatice. Dar o aderare în martie 2011 pare să se depărteze, după ce un raport a arătat că Bulgaria nu îndeplineşte toate criteriile tehnice, o sursă diplomatică referindu-se, în plus, şi la câteva lucruri de reglat pentru România.

Planul de acţiune al Bulgariei privind aderarea la spaţiul Schengen a fost revizuit în conformitate cu recentele recomandări ale experţilor, vizând îndeplinirea criteriilor tehnice. Astfel, lucrările de construcţie şi modernizare de la punctul de control Kapitan Andreevo, de la graniţa cu Turcia, vor reprezenta responsabilitatea comună a Agenţiei de Vămi bulgare şi a Ministerului de Interne. Kapitan Andreevo este un important punct de intrare în UE. Vineri, experţi europeni au ajuns la concluzia că România şi Bulgaria - în special aceasta din urmă - nu au îndeplinit încă setul de criterii tehnice necesare aderării la spaţiul Schengen. Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu este o chestiune politică, ci tehnică”, apreciază ambasadorul spaniol la Sofia, Rafael Peydro. El a exprimat speranţa că România şi Bulgaria vor adera cât mai curând la Spaţiul Schengen.



12