Românii de pe „Concordia” au plecat spre casă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Croazieră de coşmar

Românii de pe „Concordia” au plecat spre casă

Externe 17 Ianuarie 2012 / 00:00 489 accesări

Numărul persoanelor decedate în urma naufragiului celei mai mari nave italiene de croazieră, „Costa Concordia”, a ajuns la şase, după ce luni dimineaţă, echipele de salvare au descoperit cadavrul unui bărbat în epava pachebotului. Pompierii, care au continuat toată noaptea operaţiunile de căutare a dispăruţilor, au găsit la bordul navei corpul unui pasager care purta vesta de salvare. El se afla pe cea de-a doua punte în partea încă scufundată a navei. Luxosul vapor, care efectua o croazieră pe Marea Mediterană, a naufragiat, vineri seara, pe un banc de nisip în apropiere de Insula Giglio, la sud de Toscana, Italia. Potrivit reprezentanţilor armatorului Costa Crociere, nava avea la bord 3.200 de pasageri şi aproape 1.000 de membri ai echipajului. În urma catastrofei, 15 persoane sunt în continuare date dispărute. Compania deţinătoare a vasului de croazieră naufragiat în Marea Mediterană a comunicat oficiilor diplomatice ale României în Italia că la bordul „Costa Concordia” se aflau 29 de turişti români, precum şi 27 de cetăţeni români care făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei.

ÎN SIGURANŢĂ „Oficiile diplomatice ale României în Italia (Ambasada României la Roma, Consulatele Generale ale României la Bologna, Torino) sunt în contact cu cetăţenii români care s-au aflat la bordul navei de croazieră Costa Concordia, pentru a le asigura asistenţa consulară specifică în asemenea situaţii. Ambasada României la Roma ne-a confirmat că, până în prezent, din cei 29 de turişti români 13 au ajuns deja în România, 4 persoane s-au întors în alte ţări în care sunt rezidente, 5 sunt rezidente în Italia, iar ceilalţi cetăţeni români urmează a fi repatriaţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Potrivit MAE, cei 27 de cetăţeni români, membri ai personalului navigant, au plecat, ieri, la Civitavecchia, Italia, în vederea îmbarcării în curse aeriene spre România, începând de astăzi. Cheltuielile de cazare şi repatriere sunt suportate de către armatorul navei, dar misiunile diplomatice şi consulare urmăresc, în continuare, condiţiile în care acestea sunt asigurate.

CETĂŢENII ROMÂNI IMPLICAŢI ÎN ACEST INCIDENT SAU RUDELE ACESTORA SUNT RUGAŢI SĂ CONTACTEZE OFICIILE DIPLOMATICE ALE ROMÂNIEI DIN ITALIA, PENTRU A SOLICITA ACORDAREA ASISTENŢEI CONSULARE DE SPECIALITATE: AMBASADA ROMÂNIEI LA ROMA - TELEFON DE URGENŢĂ: (0039) 345 230 2489; CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA BOLOGNA - TELEFON: (0039) 347 324 5309; CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA TORINO - TELEFON DE URGENŢĂ: (0039) 338 756 8134

După ce a fost salvat, unul dintre românii care munceau la bordul „Concorde”, constănţeanul Alexandru Bănescu, a postat, pe o reţea de socializare, trei poze făcute în timpul tragediei. Alexandru, fost înotător de performanţă, era angajat pe navă ca instructor de fitness.

ACUZAT DE ERORI GRAVE Compania de croaziere Costa Crociere care deţine nava „Costa Concordia” l-a acuzat pe căpitanul navei, Francesco Schettino, că a comis erori, atât în ce priveşte ruta navei, cât şi gestionarea situaţiei de urgenţă. „Justiţia, cu care Costa Crociere colaborează, a ordonat arestarea comandantului, împotriva căruia sunt acuzaţii grave. Se pare că comandantul a comis erori de judecată care au avut consecinţe grave şi că deciziile sale în gestionarea situaţiei de urgenţă nu au urmat procedurile Costa Crociere, care sunt conforme standardelor internaţionale”, au declarat reprezentanţii companiei. Potrivit ziarului italian Corriere della Sera, comandantul dorea să îi facă o surpriză şefului ospătarilor originar din insula Giglio, de aceea a trecut cât mai aproape de aceasta. Din cauza curenţilor marini, ieri, nava a început să se mişte din poziţia în care era blocată, motiv pentru care centrul de coordonare al operaţiunilor de salvare a suspendat căutările.



12