Românii din Marea Britanie resimt presiunea publicităţii negative

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Străinii, buni la muncă

Românii din Marea Britanie resimt presiunea publicităţii negative

Monden 05 Februarie 2013 / 00:00 473 accesări

FALSĂ PROBLEMĂ Presiunea publicităţii negative în presa britanică, în perspectiva ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii în decembrie 2013, se resimte tot mai mult asupra românilor stabiliţi în Regatul Unit. Unii dintre concetăţenii noştri sunt mai calmi, precum omul de afaceri şi filantropul Nicolae Raţiu. ”Am mai văzut asta şi înainte. România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007 şi atunci ni s-a spus că vor veni sute de mii de români. Nu au venit”, a comentat acesta. Carmen Câmpeanu, de 25 de ani, face parte însă dintr-o altă generaţie, se declară îngrijorată şi insultată de campania pe care ar putea să o desfăşoare Guvernul britanic, fiind convinsă că mulţi vor pleca acasă.

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, consideră că nu se mai poate vorbi despre un aflux de imigranţi români în Marea Britanie. ”Românii s-au folosit de o lacună în legislaţia britanică privind imigraţia şi au venit să muncească în Marea Britanie, jucând un rol vital în pregătirea Londrei pentru Jocurile Olimpice din 2012. Întotdeauna există o posibilitate de a găsi un loc de muncă, chiar dacă sunt restricţii şi soluţia este să te declari persoană fizică autorizată, iar mulţi români au făcut acest lucru”, a explicat oficialul român. ”De aceea a fost construit satul vostru olimpic, anul trecut”, a adăugat acesta într-un interviu acordat în presa britanică. Datele oferite de Olympic Delivery Authority îi confirmă declaraţiile. La sfârşitul lui decembrie 2011 erau 8.465 de muncitori la parcul şi satul olimpic, dintre care 60% erau britanici. Cei mai mulţi dintre străini erau români, reprezentând 8%. Declaraţii similare a făcut şi ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov. Bulgarii s-ar stabili mai degrabă în Germania, Spania sau Italia decât în Marea Britanie, unde restricţiile de pe piaţa muncii vor fi ridicate abia din 2014. Şi Bulgaria susţine că Marea Britanie a exagerat riscul unui val de imigranţi anul viitor.

CRIMINALI CĂUTAŢI O problemă reală este însă nivelul criminalităţii. Organizaţia independentă de combatere a criminalităţii Crimestoppers şi Scotland Yard au publicat o listă cu numele a 17 străini căutaţi pentru diverse infracţiuni, dintre care nouă sunt polonezi, iar restul provin din Albania, România, Lituania, Turcia, Ungaria şi Letonia. Unul dintre ei este Constantin Niciu, de 34 de ani, care a răpit doi bărbaţi în România, iar celălalt este Vasile Vladu, de 30 de ani, care apare şi sub numele de Marius Cionca, acuzat de crimă. Printre infractori se numără ucigaşi, violatori, tâlhari şi proxeneţi despre care se crede că s-ar ascunde în Marea Britanie. Odată capturaţi, autorităţile britanice îi vor extrăda în ţările de origine.

VALORI NEGATIVE O imagine deloc atractivă este conturată românilor şi în Polonia şi Germania. Polonezii preferă cehii în proporţie de 51%, dar îi detestă pe romi (52%) şi pe români (41%). Potrivit sondajului efectuat de Institutul CBOS, 48% dintre polonezi îi preferă pe slovaci, britanici (47%), italieni (46%) şi spanioli (45%). Polonezilor nu le plac nici ruşii (39%), turcii (34%) şi palestinienii (33%). Sondajul a fost efectuat pe un eşantion format din 1.227 de adulţi.

Asociaţia oraşelor germane susţine că aşezările urbane se confruntă cu un număr prea mare de imigranţi proveniţi din România şi din Bulgaria, ceea ce nemulţumeşte societatea locală. Asociaţia susţine că astfel au fost afectate ”echilibrul şi libertăţile sociale”. Oraşe precum Berlin, Dortmund şi Munchen sunt asaltate de străini, iar în unele zone, numărul imigranţilor români şi bulgari a crescut de patru ori faţă de 2006. Mulţi nou-veniţi au un statut incert şi sunt lipsiţi de educaţie. Un motiv care îngrijorează amintita organizaţie este şi faptul că mulţi imigranţi sunt de origine romă. O altă problemă pentru germani este şi actualizarea datelor privind comunitatea turcă. Schimbarea normelor statistice indică faptul că 2,95 milioane de rezidenţi de origine turcă trăiesc în Germania, faţă de 2,48 milioane în 2010. Creşterea vine de la cei 471.000 de copii care s-au născut în ultimii doi ani, în care au fost recunoscuţi automat ca cetăţeni germani şi nu ca rezidenţi turci.



12