Românii fug de asigurarea obligatorie a caselor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scăpaţi de amendă

Românii fug de asigurarea obligatorie a caselor

Economie 31 Ianuarie 2011 / 00:00 525 accesări

15 IULIE 2011, NOUL TERMEN LIMITĂ. În ultimele şapte luni, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a încheiat aproximativ 450.000 de poliţe de asigurare obligatorie a caselor, în condiţiile în care în România sunt circa 8,5 milioane locuinţe, spune preşedintele PAID, Marius Bulugea. Tot mai puţini români încheie însă o asemenea poliţă, deoarece Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a decis să amâne termenul de aplicare a amenzilor. „În prezent, ritmul de emitere a scăzut la circa 1.000 poliţe/zi, de la 8.000 - 10.000 poliţe/zi în decembrie”, spune Bulugea. Termenul limită până la care pot fi încheiate asigurările este 15 iulie 2011, iar cei care depăşesc această dată vor plăti amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei. „În aceste condiţii, estimăm că aproximativ 8 - 10% dintre locuinţele din România vor avea asigurare obligatorie în primul an, faţă de 15 - 20% cât am estimat anterior. Mulţi români au înţeles că această asigurare nu mai este obligatorie, în condiţiile în care a fost amânat termenul de plată a amenzii”, mai spune Marius Bulugea.

CONCURENŢA ASIGURĂRILOR FACULTATIVE. De asemenea, şi modificarea legislaţiei, la începutul anului, va duce la o scădere a vânzărilor de poliţe, potrivit preşedintelui PAID. Astfel, persoanele care au cumpărat o poliţă de asigurare facultativă a locuinţei trebuie să încheie o poliţă obligatorie numai la momentul expirării valabilităţii celei facultative. „Modificarea legislaţiei permite sistemului facultativ să concureze într-un mod nefiresc cu PAID, care subscrie asigurări reglementate de lege. Poliţele facultative conţin diverse clauze contractuale sau franşize, specifice de altfel asigurărilor pentru riscuri de catastrofă, în timp ce asigurarea obligatorie este garantată de lege, iar despăgubirile sunt de la 0 la 10.000 euro sau la 20.000 euro. Pe de altă parte, asigurătorii încheie poliţe în baza unor hărţi de risc, ferindu-se să subscrie în zonele expuse cutremurelor, inundaţiilor sau alunecărilor de teren, în timp ce PAID încheie poliţe în toată ţara, indiferent de istoricul evenimentelor de tip catastrofă produse anterior”, explică Bulugea. Vechea legislaţie prevedea ca asigurarea facultativă să o completeze pe cea obligatorie.

10 - 20 EURO, VALOAREA PRIMELOR. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).



12