Românii, în topul infractorilor străini din închisorile britanice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românii, în topul infractorilor străini din închisorile britanice

Externe 28 Ianuarie 2010 / 00:00 243 accesări

Infractorii străini reprezintă unul din şapte deţinuţi în închisorile britanice, printre care criminali, violatori, hoţi, pedofili şi traficanţi de droguri. Un număr de 357 de infractori români sunt încarceraţi în închisorile din Marea Britanie, ocupând locul zece pe naţiuni în clasamentul infractorilor străini. Din cele 192 de state memebre ONU, 160 sunt reprezentate în aceste închisori, primele zece fiind Jamaica (963 de deţinuţi), Nigeria (752), Republica Irlandeză (647), Vietnam, Polonia (617), China, Somalia, Pakistan, India şi România (357).

Nu există indicii care să sugereze că străinii sunt mai predispuşi să comită infracţiuni, numărul mare al infractorilor străini, 11.546 dintr-un total de 84.000 de deţinuţi, reflectând numărul mare de imigranţi din Marea Britanie. Numărul mare al străinilor este considerat cauza principală a supraaglomerării închisorilor, care determină autorităţile să elibereze mai devreme zeci de mii de deţinuţi. În total, 75.000 de condamnaţi au beneficiat de legea Eliberării anticipate din închisoare, adoptată de laburişti, conform căreia aceştia pot fi eliberaţi cu 18 zile înainte de executarea a jumătate din sentinţă. Între aceştia figurează 15.000 de infractori violenţi, 6.795 condamnaţi pentru spargeri, 16.402 pentru furt, 3.322 pentru droguri şi 1.898 pentru jaf. Potrivit Ministerului Justiţiei, 1.512 infracţiuni au fost comise în timpul eliberării anticipate, dintre care trei crime. Potrivit unor dezvăluiri făcute luna trecută, mai mulţi infractori străini au primit carduri de credit în valoare de 450 de lire sterline, circa 516 euro, pentru a accepta să se întoarcă în ţara de origine.

Dintre românii care fac probleme în străinătate, un loc important le revine cerşetorilor care au invadat capitala finlandeză, Helsinki. O parte dintre aceştia se întorc în România, din cauza frigului, deşi primiseră recent locuinţe temporare în Finlanda. Două familii s-au întâlnit cu autorităţile pentru a organiza zborurile către România, în timp ce o alta se pregăteşte să plece cu maşina. O singură familie, dintre cele cinci cazate în adăpostul de urgenţă, nu vrea să se întoarcă acasă. La sfârşitul anului trecut, Biroul Naţional pentru Anchete a abordat cu mai multă atenţie problema cerşetorilor, suspectând că aceştia ar face parte dintr-o grupare infracţională şi că unii dintre ei ar putea fi victime ale traficului de persoane. 12 persoane suspectate că ar aduce în mod sistematic cerşetori români în Finlanda au fost arestate în România, din reţea făcând parte circa 30 de persoane.

Şi ministrul olandez al Integrării, Eberhard van der Laan, a solicitat crearea, până în vară, a unui plan de acţiune pentru rezolvarea problemelor provocate de afluxul de polonezi, bulgari şi români în zone din Rotterdam, Haga şi Schiedam. Industria agricolă din vestul ţării atrage atât de mulţi cetăţeni străini, încât sunt necesare măsuri pentru a reduce acest fenomen.



12