Românii își construiesc singuri casa. Până când?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din ciclul: ce-și face omul cu mâna lui

Românii își construiesc singuri casa. Până când?!

Economie 19 Octombrie 2017 / 09:18 2323 accesări

Românii tind să creadă că se pricep la toate - de la instalare de rețele la construcția de case, de la agricultură la politică, de la schimbarea unui bec la ridicarea unui zgârie nori. Abordarea superficială a lucrurilor duce, de obicei, la greșeli majore, care cu greu mai pot fi remediate, iar uneori se soldează cu consecințe treagice - cum ar fi, de exmplu, construcția unei case care, în caz de calamitate, este luată pe sus sau pusă la pământ. Veți spune că oamenii își construiesc case temeinice încă de la începutul vremurilor, însă vremurile s-au schimbat. Un studiu efectuat pe piața românească imobiliară scoate la iveală că aproape jumătate din casele unifamiliale sunt construite în regie proprie

În 2017 din 2.325 de șantiere rezidențiale 46% se realizează în regie proprie, conform unui studiu al IBC Focus realizat exclusiv pe șantiere de tip case unifamiliale. IBC Focus, lider de piață în monitorizarea și studierea proiectelor și șantierelor în construcții, a monitorizat și publicat anul acesta 2.791 de proiecte reprezentând șantiere rezidențiale – case unifamiliale din întreaga țară. Dintre acestea, 466 nu au în momentul de față un antreprenor general stabilit, șantierele fiind la stadiul de proiectare, înainte de faza de execuție. Din totalul rămas, de 2.325 de proiecte, 1067 (46%) sunt realizate în regie proprie, ceea ce înseamnă că beneficiarul se ocupă de antrepriza generală. Beneficiarul este cel care angajează furnizorii și producătorii de materiale necesare întregii lucrări.

„Studiul de față a fost realizat pe parcursul anului în curs și absolut toate proiectele au fost contactate și validate prin interviu telefonic de către echipa de cercetare IBC Focus. Rezultatul nostru indică faptul că avem peste 1.000 de beneficiari responsabili de gestionarea propriilor șantiere rezidențiale de tip case familiale. Ce înseamnă acest lucru? La un simplu calcul descoperim că pentru construirea acesteia sunt necesare în medie circa 3.000 de produse, de la beton, fundație și materiale pentru ridicarea structurii până la prize și lampadare. Volumul de muncă în selectarea furnizorilor devine astfel enorm pentru beneficiari și, de multe ori apare riscul de a face o alegere greșită”, spune Mihaela Ghiorghiu, PR specialist.

MÂNA DE LUCRU, DE DOUĂ ORI MATERIALELE

Ceea ce nu relevă studiul este răspunsul la întrebarea „De ce preferă românii această variantă?“ În primul rând din cauza costurilor ridicate pe care le au firmele de construcții. Cine a ridicat în viața lui o casă știe, probabil, că mâna de lucru este de cel puțin două ori costul materialelor. meseriașii buni se găsesc greu (cei mai mulți fiind plecați demult în afara granițelor), iar cei care sunt angajați în țară sunt plătiți prost de angajator, așa că fac treabă de mântuială. În condițiile acestea, este evident că un român hotărât să-și ridice o casă va apela la prieteni și cunoștințe să-și facă o casă. Rezultatul nu este niciodată perfect, normele sunt ocolite, de cele mai multe ori, iar la final clădirea poate fi doar un ansamblu de cârpeli.

Un alt aspect pe care îl sesisează studiu pomenit mai sus este că normele de construcție sunt modificate continuu. Nu ține nimeni pasul cu ele. Astfel, cea mia recentă modificare, cea a Legii 50/1991, actualizată în 2017 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții prevede că toți cei care își doresc să își construiască o casă cu etaj sunt obligați să contracteze un diriginte de șantier. Conform acestei noi proceduri legale, începând cu anul acesta, formularul de recepție cuprinde și dirigintele de șantier, care trebuie să întocmească un punct de vedere cu privire la execuția lucrărilor. În felul acesta, este obligatoriu ca cineva să răspundă pentru lucrările efectuate unei construcții.

Concluziile studiului realizat de IBC Focus țintesc către nevoia de informare și educare spre bune practici în gestionarea corectă și legală a șantierelor din România.

Taguri articol


12