Hotelul Ibis din Constanţa a găzduit, ieri, lansarea oficială a Centrului European de Grâu Premium (CEGP). „Este singura organizaţie de acest fel din România şi una dintre puţinele existente, în acest moment, în lume”, a declarat vicepreşedintele CEPG, Dumitru Manole. El a precizat că românii mănâncă „pâinea cea mai proastă” de pe piaţa europeană. Potrivit lui Dumitru Manole, producătorii agricoli români nu numai că obţin o producţie mică de cereale, dar acestea sunt mai sărace în proteine decât cele din UE. „Scopul CEGP este de a ajuta fermierii să obţină o producţie de grâu de peste cinci mii de tone pe an, indiferent dacă anul este secetos sau ploios”, a declarat vicepreşedintele CEGP. În timpul manifestării, producătorii agricoli au putut afla despre soiurile de grâu Premium şi avantajele pe care acestea le oferă faţă de alte soiuri, precum şi despre agricultura ecologică şi despre noile tehnologii din acest domeniu. Potrivit specialiştilor, multe dintre metodele folosite de agricultorii români nu numai că nu ajută la mărirea producţiei, dar au şi efecte nefaste asupra solului (cum ar fi, de exemplu, lipsa apei din sol sau faptul că substanţele nutritive din sol nu se mai regenerează). „Pe lângă cantitatea producţiei, intenţionăm să mărim şi calitatea acesteia, prin mărirea conţinutului de proteine din grâu la 15-16%. În acest fel, producătorii agricoli vor putea obţine un preţ mai mare pe grâul obţinut iar consumatorii vor avea produse de panificaţie calitative, la standarde europene”, a adăugat Dumitru Manole.