Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut doar ouăle nu s-au scumpit. Recordul la majorări de preţ îl deţin cartofii, cu o creştere de 45%. De asemenea, scumpiri de peste 10% au mai fost înregistrate la legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%). Însă responsabilul cu agricultura autohtonă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, se spală pe mâini şi aruncă pisica în ograda procesatorilor şi vânzătorilor. De asemenea, de vină, în opinia lui Valeriu Tabără, ar mai fi şi producătorii, care nu ştiu să relaţioneze corect cu comercianţii. “La ulei, de exemplu, mi-e greu să vă spun de ce a crescut preţul. Unele verigi din lanţul de producţie a uleiului au rămas la aceeaşi marjă de profit. Îşi păstrează marja prin creşterea preţului. Eu aş spune că rezervele de reducere a preţurilor sunt la procesatori şi la comercianţi. Vinovată pentru scumpiri a fost şi lipsa de relaţionare a pieţei cu producătorii de cartofi\", a spus Tabără.
IMPORTĂM SCUMP ŞI PROST. De asemenea, ministrul Agriculturii, deşi nu a înaintat nicio propunere legislativă de protejare a producătorilor autohtoni, a declarat că importăm alimente scumpe, care, în ţările de provenienţă, sunt considerate rebuturi. “Magazinele şi procesatorii au trăit prin ceea ce a însemnat importuri. Asta s-a întâmplat şi la cartof, unde majoritatea mărfii vândute anul trecut nu era din România. Foarte mulţi dintre cartofii aceia foarte mari, frumoşi, erau rebuturi. Pentru că, în ţările producătoare, şi cartoful foarte mic şi cel foarte mare se elimină din circuitul alimentar\", a afirmat ministrul Agriculturii.