Incredibil, dar adevărat! Ştiţi câţi români ar interveni dacă ar vedea un copil bătut pe stradă? Doar 8%! Această cifră imposibilă a fost dată publicităţii de „Salvaţi Copiii”, în urma unui studiu pe tema respectivă. Mai mult decât atât, 20% dintre părinții care își bat copiii o fac cu "mândrie", potrivit datelor prezentate. Psihologul Diana Stănculeanu, de la "Salvați Copiii", spune că efectul acelor "două palme la fund" sau al urecheatului dezvoltă trei tipuri de atitudini defensive în copii. "În România, cele două palme la fund sau urecheatul sunt practici parentale extrem de răspândite, avem dificultăți în a le cataloga drept forme de abuz și violență asupra copiilor. Acest gen de tratament are efecte negative asupra dezvoltării copiilor, îi afectează din punct de vedere biologic, cerebral", a spus psihologul.
CE ÎNVAŢĂ COPILUL? SĂ-ŞI PREMEDITEZE COMPORTAMENTUL! Ea a explicat că un copil învață să-și premediteze comportamentul, să evite reacția părintelui, să mintă ca să scape. De asemenea, mai există categoria copiilor care manifestă un comportament de supunere, care îi fac pe părinți să creadă că pedeapsa corporală funcționează, dar lucrul acesta este valabil numai în mediul familial și pe timp scurt. Deseori, copilul crescut strict acasă se manifestă într-o formă când se află în familie și altfel la școală. În plus, pedeapsa moderată nu rămâne moderată pentru mult timp, copilul devine imun, nu mai reacționează cum își dorește părintele și atunci atitudinea lui devine și mai violentă față de copil, a mai explicat psihologul. Pe termen lung, efectele „bătăilor” pot fi stresul post-traumatic, apariția unor dificultăți de sănătate mintală, depresie, tulburări de anxietate, consum de substanțe, tulburări de conduită și de atașament, perturbarea percepției și a stimei de sine, evitare, izolare sau retragere socială.
De asemenea, potrivit datelor prezentate, 20% dintre părinți nu regretă că își bat copiii; de altfel, aceștia folosesc bătaia cu "mândrie", mai spune psihologul.
În ceea ce privește vârstele la care sunt agresați cel mai mult copiii, este vorba de minorii cu vârste cuprinse între 3-6 ani și cei cu vârste cuprinse între 10-13 ani.
Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, la finalul lui septembrie 2015, au fost raportate 10.207 situații de abuz asupra copilului, dintre care 9.482 (93%) s-au petrecut în familie. De asemenea, potrivit studiului sociologic la nivel național "Abuzul și neglijarea copiilor", realizat de "Salvați Copiii", 38% din părinți recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie, 63% din copii spun că sunt bătuți acasă de părinți, 20% din părinți apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educație a copilului, iar 18% din copii spun că au fost bătuți acasă cu bățul sau cu nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn. Prin comparație, doar 1% din părinți recunosc că și-au bătut copilul folosind un obiect.
În România, din 2005, legislația interzice abuzul asupra copiilor în orice mediu sau sub orice formă de agresiune fizică și verbală. De altfel, România a fost a 13-a țară din lume care a interzis bătaia copiilor în toate mediile, iar în prezent sunt 48 de țări care au interzis bătaia în toate mediile și încă 52 se pregătesc să introducă legislația.