CAMPANIE EŞUATĂ. Au mai rămas doar nouă zile până la expirarea termenului limită de încheiere a asigurării locuinţei, iar oficialii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) speră ca ameninţarea amenzilor de 100 - 500 lei să îi determină pe români să-şi protejeze casele. Până acum, doar puţin sub 9% dintre locuinţele din România au fost asigurate, spune preşedintele PAID, Marius Bulugea, care oferă şi o explicaţie pentru ritmul slab de subscriere: „Proprietarii au perceput asigurarea obligatorie ca pe o taxă, nu ca pe un instrument de protecţie în cazul producerii unui dezastru. În 15 iulie 2010, când a demarat programul, estimam, optimist, că 15-20% dintre locuinţe vor fi asigurate, dar realitatea contrazice acum acea prognoză”.
DATUL CU STÂNGU-N DREPTU’. De cealaltă parte, jucătorii din piaţă spun că şi numărul mare de oferte paralele a contribuit la eşecul campaniei, în condiţiile în care chiar companiile membre PAID au propriile oferte de asigurare, la preţuri competitive şi chiar cu acoperire mai mare a riscurilor. Ba mai mult, firme importante de pe piaţă, cum ar fi Allianz Ţiriac, Asirom şi Omniasig, nici măcar nu au intrat în PAID. De asemenea, problema poliţei PAID este că nu acoperă decât riscuri majore (inundaţii, cutremure şi alunecări de teren), iar mulţi proprietari spun că zonele în care locuiesc nu sunt nicidecum periclitate de astfel de evenimente. În paralel, alternativa propusă de asigurători, inclusiv de cei din Pool, este o poliţă care poate fi utilizată şi în cazul altor catastrofe, pornind de la incendii şi ajungând până la atacuri teroriste. În plus, pentru aceiaşi 20 euro, sumele despăgubite pot fi chiar şi duble faţă de maximul oferit de poliţa PAID, de 20.000 euro.
COSTUL POLIŢEI - 0,5% DIN VENITUL ANUAL MEDIU. Cei de la PAID resping sărăcia drept o cauză pentru refuzul asigurării locuinţei, spunând că poliţa costă doar 0,5% din venitul anual mediu, de circa 4.000 euro. „Mulţi consideră că statul are obligaţia să ofere ajutor în caz de dezastru, ei fiind degrevaţi de orice responsabilitate în ceea ce priveşte locuinţele proprii. Respectivii locuiesc mai ales în zonele rurale, cu expunere ridicată la riscurile de inundaţii şi alunecări de teren, or, tocmai aceşti proprietari ar trebui să privească poliţa PAID ca pe o investiţie, dar acest lucru nu se întâmplă. Ba mai mult, comportamentul lor continuă să fie unul asistat social”, mai spune Bulugea.