Mai multe ONG-uri aliate în Coaliţia Împotriva Statului Poliţienesc au organizat, duminică, la Palatul Patriarhiei din Capitală, un protest prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de obligativitatea introducerii de cip-uri în acte, dar şi faţă de Legea 298 din 2008. Potrivit organizatorilor, la miting au participat circa 500 de persoane. Protestatarii susţin că atît măsura privind introducerea de paşapoarte şi permise auto conţinînd datele biometrice ale titularului, cît şi prevederile Legii 298/2008 potrivit căreia anumite date din comunicaţiile electronice sînt stocate şi păstrate, încalcă prevederile Constituţiei. În opinia celor prezenţi la protest, obligativitatea introducerii cipurilor biometrice în toate documentele de identitate este contrară articolului 23 din Constituţie, care prevede că “libertatea individuală şi siguranţa persoanei sînt inviolabile”, dar şi articolului 29 care arată că “libertatea gîndirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase, nu pot fi îngrădite sub nici o formă”. Pe de altă parte, Legea privind înregistrarea şi înmagazinarea tuturor comunicaţiilor electronice personale ale cetăţentilor României încalcă, în opinia protestatarilor, articolul 26 din Constituţie, care obligă autorităţile să respecte şi să ocrotească “viaţa intimă, familială şi privată”, articolul 28, care ocroteşte secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare şi articolul 53, care prevede că “restrîngerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică”, arătînd că măsura “trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.
Controlul Total al populaţiei prin cipuri?
“Coaliţia Împotriva Statului Poliţienesc respinge cu putere încălcările drepturilor fundamentale ale românilor prin măsurile statului destinate Controlului Total al populaţiei. De la 1 ianuarie, statul a introdus obligativitatea aplicării pe documentele de identitate ale românilor a unui dispozitiv de identificare prin unde radio, un cip care conţine detalii personale biometrice precum şi alte date, inclusiv amprentele digitale. Fără nici un fel de dezbatere publică, românii sînt însemnaţi ca vitele, cu un cip care le va monitoriza activitatea, plasat deocamdată pe aşa-zisele paşapoarte biometrice şi pe permisele de conducere, iar în viitorul apropiat inclusiv pe cărţile de identitate”, au precizat organizatorii. Coaliţia de ONG-uri, din care fac parte Civic Media şi Noua Dreaptă, a iniţiat şi două petiţii on-line în care-şi exprimă nemulţumirea faţă de măsurile criticate cu ocazia protestului de duminică, anunţînd că documentele au fost deja semnate de “peste 25.000 de români”. “Coaliţia Împotriva Statului Poliţienesc va acţiona pentru desfiinţarea acestor acte anti-constituţionale şi pentru protecţia drepturilor cetăţenilor români în faţa abuzurilor statului. În acest sens vom demara acţiuni în justiţie şi vom organiza acţiuni de stradă şi strîngeri de semnături”, se arată într-un document al Coaliţiei. Şi Patriarhia Română a solicitat, miercuri, Direcţiei Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor lămuriri privitoare la paşapoartele biometrice şi în ce măsură datele cuprinse în acestea nu aduc atingere libertăţii şi demnităţii persoanelor. Patriarhia Română a făcut, cu aceeaşi ocazie, mai multe precizări în legătură cu opiniile exprimate în dezbateri publice şi pe diferite site-uri referitoare la problema paşapoartelor biometrice. “Biserica Ortodoxă Română nu aprobă iniţiative particulare şi de grup fără consultarea şi binecuvîntarea ierarhului locului, care provoacă mai mult tulburare decît să clarifice problema. În vederea formulării unui punct de vedere oficial în cadrul şedinţei Sfîntului Sinod din zilele de 25-26 februarie 2009, Patriarhia Română a solicitat Direcţiei Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor lămuriri privitoare la paşapoartele biometrice şi în ce măsură datele cuprinse în acestea nu aduc atingere libertăţii şi demnităţii persoanelor umane”, se arăta într-un comunciat al Patriarhiei Române. Într-o slujbă de pomenire a Sfinţilor Mucenici Maxim Mărturisitorul şi Neofit din 21 ianuarie, preotul profesor Mihai Valică, de la Universitatea “A.I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae”, a protestat faţă de introducerea paşapoartelor biometrice.
“Nimeni din Guvern nu s-a gîndit să supună această temă dezbaterii publice, ca o problemă de etică cetăţenească sau de etică biometrică a tehnologiei moderne, aşa cum s-ar cuveni unei ţări democratice, la care se pare că sîntem doar figuranţi”, spunea preotul prof. Valică.
De la jumătatea lunii ianuarie, pe mai multe bloguri au fost purtate discuţii privind introducerea paşapoartelor biometrice, pornind de la cuvîntul părintelui Iustin Pîrvu, de la Mănăstirea “Petru Vodă” din judeţul Neamţ, care cerea \"poporului ortodox” să nu permită introducerea acestui tip de document.
Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice a început să producă paşapoarte biometrice la începutul acestui an. Începînd cu 31 decembrie 2008, România, ca stat membru UE, poate emite paşapoarte electronice în conformitate cu Regulamentul 2252 din 2004 al Consiliului Europei, privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele de biometrică integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre.