Românii resping categoric alimentele modificate genetic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit unui sondaj Greenpeace

Românii resping categoric alimentele modificate genetic

Justiție 04 Septembrie 2007 / 00:00 542 accesări

Intervenţiile Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au devenit aproape o obişnuinţă pe pieţele româneşti, retragerea de pe piaţă a alimentelor cu risc pentru sănătatea umană devenind o practică destul de des întîlnită. În această idee, organizaţia „Greenpeace” a iniţiat un sondaj de opinie în privinţa alimentelor cu grad mare de risc, dintre care, cele mai periculoase sînt cele modificate genetic. „Nimeni nu doreşte să fie cobai pentru alimentele modificate genetic. Era de aşteptat ca în România, la fel ca în celelalte ţări europene, consumatorii să refuze să mănînce astfel de alimente. Rezultatele sondajului de opinie comandat de Greenpeace arată că majoritatea românilor resping categoric alimentele modificate genetic (67% - n.r.) şi doresc ca acestea să dispară de pe rafturile magazinelor alimentare”, a declarat Gabriel Păun, coordonator de campanii Greenpeace. Produsele modificate genetic se comercializează din cauza preţului scăzut, dar aduc şi beneficii mai mari privind durabilitatea sau valoarea nutritivă, au declarat reprezentanţi ANSVSA, care au acces la informaţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). ANSVSA transmite că nu există înregistrate, pînă în prezent, informaţii din care să fi rezultat efecte negative asupra sănătăţii omului, dar că, în unele ţări, alimentele modificate genetic sînt interzise. Soia, biscuiţii sau pachetele cu mălai sînt cîteva dintre produsele alimentare care pot prezenta un astfel de risc.

Potrivit Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), alimentele care au generat cele mai multe cazuri de toxiinfecţii în anul precedent au fost laptele, caşul, brînza telemea, maioneza şi carnea de porc. Reacţia Greenpeace este susţinută de întîmplările din ultima perioadă, care au pus în pericol sănătatea oamenilor. Astfel, în urmă cu o săptămînă, loturi de iaurt Danone cu fructe au fost retrase ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxină. Testele efectuate de companie în Germania şi Cehia au arătat că substanţa cu potenţial toxic şi cancerigen există în limite normale, iar produsul poate fi consumat. Deşi rezultatele testelor au ieşit negative, vînzările la lactate au scăzut, iar această scădere este explicată de Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui: „consumatorii sînt mai neîncrezători. Nu există estimări privind scăderea vînzărilor la nivelul industriei, întrucît consumatorii informaţi nu au încetat să cumpere, ci au trecut eventual de la un produs la altul”. Episodul Danone a fost precedat, în urmă cu două luni, de un alt episod, al conservelor de ton.



12